Madrileense parade weert Israëlische delegatie

De organisatoren van de pride parade die volgende maand in Madrid doorgaat, hebben de uitnodiging voor Tel Aviv ingetrokken. De delegatie uit Tel Aviv is namelijk niet welkom omdat de Israëlische stad de aanval op het Gaza Flotilje niet veroordeeld heeft, aldus de organisatoren.

De reactie uit Tel Aviv is er één van ongeloof en ontsteltenis. “Zoiets kan je gewoon niet van een stad verwachten, die heeft daar geen enkele zeggenschap in”, aldus de verontwaardigde woordvoerder van de Israëlische groep, Eytan Schwartz in gesprek met het Spaanse dagblad El Mundo, “Wij verwijten toch ook de Madrileense organisatie niet dat hun stad Palestijnse terreuraanslagen op cafés of bussen niet veroordeelt”.

“Weten ze daar in Madrid niet dat de moslimfundamentalisten niet alleen Israël van de kaart willen vegen, maar ook de mening toegedaan zijn dat homo’s ofwel zichzelf moeten genezen ofwel ter dood moeten worden gebracht? Door hun reactie sluiten ze zich gewoon kritiekloos aan bij fundamentalistische groepen, die niet bepaald tolerant zijn ten aanzien van minderheden. In Iran worden homo’s in het openbaar opgehangen en ook in Gaza worden mensen vermoord om hun afwijkende geaardheid. Bovendien zijn wij een a-politieke organisatie”.

Was de Spaanse organisatie vorige week (11/06/10) in Tel Aviv, dan had ze met eigen ogen kunnen zien hoe duizenden mensen – nu al voor de 13de keer – in een kleurrijke stoet door de straten van Tel Aviv getrokken zijn. Dan hadden de Spaanse organisatoren ook de aanwezige Arabische homo’s kunnen spreken, die in hun eigen milieu vaak voor hun leven moeten vrezen als ze “uit de kast komen”. Ze hadden kunnen horen hoe politicus Tzipi Livni de menigte toesprak en verklaarde: “Israël kan en mag geen plaats zijn voor haat tegenover al wie anders is, dat is gewoon vervat in onze unieke fundamentele waarden, die we nooit zullen verloochenen”.

De intolerante houding van de Spaanse homofederatie doet in ieder geval vragen rijzen. Heeft de “Limpieza de Sangre” nog een invloed (de Spaanse wet die aan de basis lag van een eeuwenlange traditie van antisemitisme in dat land) en waarbij antisemitisme te vaak oprispt onder het mom van antizionisme? Wie zal het zeggen?