Castro: “Israël zou Palestijnen naar de verbrandingsovens sturen”

“De haat van de staat Israël jegens de Palestijnen is zo groot dat dat land niet zou aarzelen om anderhalf miljoen Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen naar de verbrandingsovens te sturen. Dezelfde ovens waarin miljoenen Joden van alle leeftijden werden vernietigd”. Dat schreef de Cubaanse president, Fidel Castro, in een mededeling die vorige week verspreid werd. Israël heeft al furieus gereageerd.

De Cubaanse communistische leider Fidel Castro schreef ook dat Israël blijkbaar heeft gekozen voor de “swastika” als uithangbord in plaats van de Davidster. “Het hakenkruis van de Führer lijkt vandaag de vlag van Israël te zijn,” aldus Castro, die beklemtoonde dat “zijn mening niet het gevolg was van haat” en eraan herinnerde dat “zijn land solidair was met vervolgde joden en hen ook opving” tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De vader van de Cubaanse Revolutie van 1959 beschuldigt Israël ook van plannen om Iran aan te vallen. Iran werd pas gesanctioneerd door de VN-veiligheidsraad in verband met zijn nucleair programma, dat ervan wordt verdacht ook voor militaire doeleinden te dienen.

Hij zei dat de grote mogendheden “proberen te profiteren van de enorme aandacht voor de Wereldbeker voetbal om de verontwaardiging van het internationale publiek over het criminele gedrag van de Israëlische elitetroepen tegen een humanitaire vloot in internationale wateren te sussen.”

Advertentie

Het communistische eiland Cuba is onder embargo van de VS sinds 1962, en door zijn verbondenheid met de Arabische wereld heeft Cuba sinds 1973 geen diplomatieke betrekkingen meer met Israël.

De uitspraken van Castro zijn ondertussen al enkele dagen oud. Ondanks het feit dat Belga er een bericht over verspreidde, pikte geen enkele Vlaamstalige krant het verhaal op. (wel in Franstalig België zoals hier)

Stevaert en Cuba

Steve StevaertIn een vorige week in Het Laatste Nieuws stak niemand minder dan Steve Stevaert zijn affiniteit voor Cuba niet onder stoelen of banken:

HLN: Bent u kind aan huis bij de Castro’s?

Stevaert: “Ik ken de familie vrij goed, ja. Fidel heeft ooit eens taxichauffeur voor mij gespeeld, toen ik mijn vlucht dreigde te missen. Als ik in Cuba ben, ga ik doorgaans iets eten met Tony Castro, de zoon van Fidel, en met Mariela Castro, de dochter van Raúl. Mariela is als seksuologe de Goedele Liekens van Cuba. En Aleida, de dochter van Che Guevara, ken ik ook goed. Ze is zelfs al op bezoek geweest op mijn burgemeestersbal in Hasselt.”

(Sam Van Rooy/ M. Freilich)