Eerbetoon aan Joodse heldin Yvonne Jospa

Op zondagnamiddag 6 juni vond in Brussel een plechtigheid plaats waar hulde gebracht werd aan Yvonne Jospa, die in januari 2000 overleed en honderd jaar geleden geboren werd. De plechtigheid die in het Centre Communautaire Juif in de Brusselse Munthofstraat doorging, is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van de Joodse Oud-Verzetstrijders van België, de Vereniging van het Ondergedoken Kind, de Vereniging van de Weggevoerden in België-Dochters en Zonen der Deportatie.

Yvonne Jospa kwam op 18-jarige leeftijd van Kischinew naar België om aan de universiteit van Luik te studeren. Ze studeert sociologie en gaat aan de slag als maatschappelijk werkster. Ook na haar huwelijk is ze politiek zeer actief en na de geboorte van haar kind blijft ze werken tot ze door de oorlogsomstandigheden gedwongen moet onderduiken.

De vele contacten die ze tijdens haar activiteiten in het Brusselse heeft opgebouwd, gebruikt ze vanaf 1942 om kinderen uit de handen van de nazi’s te redden door ze in gezinnen onder te brengen. Zo helpt ze om vanuit het CDJ, een Joodse verzetsbeweging, mee om 2500 kinderen te laten onderduiken in 138 instituten en 700 gezinnen. Vaak kon ze ouders ervan overtuigen om van hun kinderen te scheiden en ze een veilig onderkomen te bezorgen omdat ze de hartverscheurende keuze van deze ouders maar al te goed begreep. Ze kende deze keuze vermits ze zelf haar vijfjarige zoon Paul had moeten laten onderduiken.

Elk afscheid was een drama en een oorlog zei Jospa: “Toch gebeurde het nog vaak dat moeders op het allerlaatste ogenblik als het kind klaar stond met pak en zak toch terugdeinsde voor het afscheid en het kind plots niet meer wou laten gaan”. Deze situaties vond Jospa moeilijker om mee om te gaan dan het levensgevaar dat haar gedurende de ganse oorlogsperiode bedreigde.

In Brussel werd in 2003 een straat in de buurt van de Beurs naar haar genoemd.