Videopresentatie My Getto in Hollandsche Schouwburg Amsterdam

Donderdag 1 juli a.s. opent in de Hollandsche Schouwburg de presentatie My Ghetto van de Israëlische kunstenaar Itay Ziv. Hij maakte deze presentatie tijdens zijn Resident Artist verblijf aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam in 2008-2009.

Ziv, zoon van een Poolse jood, groeide op in Israël, waar beelden van de Poolse getto’s symbool zijn geworden voor de Sjoa. Na een bezoek aan Polen realiseerde Ziv zich dat geen enkele hedendaagse foto recht kon doen aan dat wat zich in een getto in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. In deze videopresentatie schetst hij daarom een denkbeeldig getto, zijn Getto, dat hij beschrijft met sterk associatieve beelden. De historische gebeurtenissen van de Sjoa lijken met de hedendaagse beleving en ervaring van Ziv samen te komen. Door de emotionele en beklemmende manier van vertellen lijkt het alsof Ziv getuige is geweest van afschrikwekkende en soms gruwelijke situaties. Daarmee benadrukt hij dat de Sjoa, naast een historische gebeurtenis, vooral een collectief trauma is geworden.

My Ghetto is een artistieke verwerking van de Sjoa, die stof tot nadenken geeft. Het is voor het eerst dat de Hollandsche Schouwburg werk van een kunstenaar over de Sjoa toont. De spanning tussen de fictieve werkelijkheid van de kunstenaar en de authenticiteit van de plek waar het wordt getoond roept nieuwe vragen op binnen de herinneringscultuur. Van wie is de herinnering? En mogen (jonge) kunstenaars zich die herinnering eigen maken?

De presentatie My Ghetto zal t/m 25 oktober 2010 dagelijks te zien zijn in de Hollandsche Schouwburg, Plantage Middenlaan 24, Amsterdam, www.hollandscheschouwburg.nl