Pro-Israëldemonstratie in Helsinki

In verschillende Europese hoofdsteden kwamen de voorbije maand mensen op straat om hun steun aan Israël te betuigen na de gewelddadige pogingen van Turkse terroristen om de maritieme blokkade voor de kust van Gaza te doorbreken. Dat was ook in onze eigen hoofdstad het geval maar ook in de Finse hoofdstad Helsinki kwamen pro-Israëlmanifestanten opdagen. De meeste deelnemers zijn helemaal niet Joods maar gaven gehoor aan een oproep vanwege een pro-israëlische christelijke organisatie die de betoging organiseerde.

De Joodse gemeenschap in Finland is  klein, er leven naar schatting slechts een vijftienhonderd Joden in het land. De Israëlische ambassadeur in Finland, Avi Granot, die zelf ook deelnam aan de rally zei dat de demonstranten samen gekomen waren omdat ze in Israël geloven en omdat ze vinden het land niet alleen bestaansrecht heeft maar ook de plicht om zich tegen zijn vijanden te beschermen.

Itzik Moyal, een Israëli, die de pro-Israëlrally zag zei dat het hem ongelofelijk plezierde dat ondanks de anti-Israëlhetze die de Finse media domineerde in de dagen na het zee-incident er toch zoveel mensen toch een gebalanceerde kijk hadden op de gebeurtenissen aan het boord van de Gazaterroristenboot hadden.

Bij alle demonstraties, ook in Helsinki,  lieten de deelnemers hun ongenoegen blijken over de onverantwoorde berichtgeving in de Europese media.  Omdat de pers vrijwel unaniem en zonder kennis te nemen van de agressiviteit en het terroristische opzet van de activisten aan boord van de Marmara,  er als de kippen bij waren om Israël te beschuldigden maar minder snel waren om hun foute informatie te corrigeren.