Groeiende kritiek op Turkije in Amerikaanse congres

Tijdens een persconferentie in Washington waarschuwden zowel Democratische als Republikeinse Congresleden dat Turkije een prijs zal moeten betalen als het doorgaat met het voeren van een haatcampagne tegen Israël en het toenadering zoeken tot Iran, aldus Mike Pence, de op twee na belangrijkste Republikein in het Congres. De Democraat Eliot Engel betitelde Turkijes acties zelfs als ‘schandelijk’.

Beide congresleden zeggen namens veel andere congresleden te spreken die overwegen om alsnog in te stemmen met een in maart ingediende resolutie waarin de Turkse massamoord op de Armenen, waarbij tussen 1915 en 1923 circa 1 miljoen Armenen werden vermoord, officieel als ‘genocide’ wordt bestempeld.

Ook het feit dat de Turkse president Erdoğan namens de Turkse regering de aan Islamitische terreurorganisaties gelinkte ‘liefdadigheidsinstelling’ Insani Yardim Vakfi (IHH) steunt en de Marmara tientallen islamistische militanten aan boord had, geeft steeds meer Congresleden de overtuiging dat het tijd wordt om Turkije krachtig tot de orde te roepen.