Broederlijk Delen kan het Israëlbashen niet laten

De wereld op zijn kop: Joodse staat krijgt nu zelf de schuld voor Palestijnse wanpraktijken

Reeds meermaals kaartten wij de eenzijdigheid van NGO’s als Broederlijk Delen (BD) aan als het om het Midden-Oostenconflict gaat. Deze maand ging de organisatie voort op haar elan en kregen we nogmaals een opmerkelijk staaltje desinformatie over ons heen – betaald met uw en mijn belastingsgeld.

Het verhaal begint twee weken geleden in Gaza. Palestijnse radicalen slaan er een zomerkamp van de VN kort en klein. Dertig gemaskerde mannen, waarvan een deel gewapend, vallen het kamp binnen. Ze scheuren er de tenten kapot en verbranden de installaties. De bewaker van het kamp moet machteloos toekijken. De VN zou tijdens de zomermaanden het kamp gebruiken om 4.500 Arabische kinderen op te vangen, maar volgens de radicalen zou het er niet preuts genoeg aan toegaan omdat de kinderen er o.a. fitness- en danslessen krijgen.

Een alerte lezer van Joods Actueel vraagt zich af hoe Broederlijk Delen, Amnesty en company zouden reageren indien het zomerkamp omwille van een Israëlische actie zou worden gesloten. De consternatie zou alomtegenwoordig zijn, maar wanneer Israël niet de schuldige is, blijft het muisstil. De lezer neemt contact op met Broederlijk Delen en vraagt waarom er geen persbericht op de website staat om het geweld af te keuren. Indien de organisatie bezorgd is om het pleit van de weerloze Palestijnen en het onrecht dat hen wordt aangedaan, waarom dan een onderscheid maken waar dat ‘onrecht’ vandaan komt, vroeg hij zich af?

Advertentie

BD reageerde instemmend en zou een communiqué schrijven om het voorval te veroordelen.

Met tegenzin blijkt nu. Want het bericht dat BD de wereld instuurt, is in de eerste plaats een aanval op Israël en vertikt het om Hamas en andere radicalen te veroordelen. Wat lezen we? BD is ‘verontrust over de situatie’ en ‘Hamas gaat niet vrijuit’. Scherpe afkeuring, verontwaardiging, boosheid, geschokt zijn, vragen om maatregelen; alle termen die we wél te horen krijgen als de organisatie Israël de les spelt, worden hier netjes geweerd.

Meer nog: in hetzelfde bericht laat BD hun directeur Pol De Greve aan het woord. Zijn kijk op de zaak? “De invoer van schoolboeken, papier en kleurpotloden zijn omwille van zogenaamde veiligheidsoverwegingen verboden. Daarenboven zijn er nauwelijks recreatieve activiteiten voor kinderen en jongeren. Door de psychologische tol van de jarenlange opsluiting en zeker na de bombardementen van operatie ‘Gegoten lood’ in de winter van 2009 hebben zij er des te meer behoefte aan”.

Vooraleer ik tot de kern van de zaak kom eerst even dit: Ik ben benieuwd wat het woord  ‘zogenaamde’ bij ‘veiligheidsoverwegingen van Israël’ moet voorstellen. Ik ben ook verbaasd over het statement dat er ‘nauwelijks recreatieve activiteiten voor kinderen zijn’, terwijl we weten dat de VN elk jaar meer dan 250.000 van deze kinderen entertainen in zomerkampen. En wat te denken van kleurpotloden en schoolboeken die Gaza niet in zouden mogen, terwijl we weten dat Israël via de VN de voorbije maanden wél schoolmateriaal heeft binnengelaten, en thans bezig is met de coördinatie voor het importeren van 74 containerklassen en maar liefst 200.000 laptops voor schoolgaande kinderen in Gaza?

Maar dit alles terzijde. De vraag die ik me stel is wat dit allemaal te maken heeft met het zware incident in Gaza. De enige die hier met de vinger wordt gewezen – en dan nog op basis van foute informatie – is Israël. Directeur De Greve wenst aan de Palestijnse extremisten geen enkele kritiek te geven, zoveel is duidelijk.

Maar het wordt nog beter. Broederlijk Delen citeert in zijn communiqué VN directeur John Ging. Die verklaarde aan de pers en op zijn website dat dit ‘een aanval was op het geluk van kinderen’. Maar kijk, BD vervolgt: “Ging waarschuwde al meermaals voor de gevolgen van Israëls afsluitingsbeleid dat het wetteloze klimaat creëert waarin kinderen opgroeien. Hoe kan je nu verwachten dat jongeren mensenrechten respecteren als ze in hun leven aan niets anders werden blootgesteld dan schendingen ervan?”

Met andere woorden, ocharme die brave Palestijnen. Hoe kan je het hen nu kwalijk nemen dat ze een zomerkamp voor kinderen kort en klein slaan, als ze niets anders kennen omdat ze heel hun leven werden blootgesteld aan mensenrechtenschendingen door Israël? Wat een statement! Hier moet ik geen commentaar aan toevoegen.

Advertentie

Maar dat is toch een uitspraak van VN directeur Ging en niet van Broederlijk Delen hoor ik u zeggen. Toch niet helemaal. Wij gingen op zoek in tientallen nieuwsbronnen (ook van de voorbije jaren) en konden géén dergelijke uitspraak van Ging terugvinden! We belden zelf met de woordvoerders van UNWRA in Gaza en Jeruzalem, de heren Mshasha en Guness, maar ook zij konden het statement niet plaatsen.

Hallo Broederlijk Delen? Woordvoerder Karel Ceule: “Dit is een citaat uit eerdere gesprekken van John Ging met medewerkers van NGO’s, onder andere met Broederlijk Delen.” Ja ja, zo is het wel gemakkelijk. Tweede vraag: “U geeft dus toe dat het citaat niet actueel is en uit zijn context is gerukt des te meer omdat het spreekt over jongeren terwijl het geen jongeren waren die het zomerkamp hebben aangevallen. We kunnen ons niet anders dan de bedenking maken dat het communiqué koste wat het kost de schuld hiervoor in de schoenen van Israël wil schuiven. Uw reactie?”

U raadt het al, we kregen geen respons meer op onze e-mails.

Een wijze raad aan Broederlijk Delen: het is best dat je géén persbericht meer verstuurt over Palestijnse wandaden, zeker als je dit met tegenzin doet en dan alles uit de kast haalt om vooral Israël te beschuldigen. Dan nog liever het ander hypocriete spelletje, waarbij je enkel het slechte van Israël aan bod laat komen en de Palestijnse misdaden met de mantel der liefde bedekt. Wees toch tenminste eerlijk in je deceptie, of is zelfs dat teveel gevraagd?

Michael Freilich