Joodse dansgroep bekogeld in Hannover, politie opent onderzoek

Wereldwijd berichten vandaag de media, ook de Vlaamse , over een antisemitische aanval op een Joodse dansgroep en over de publieke opinie in Duitsland die daarop geschokt reageert.

Chaverim een dansgroep van de liberale Joodse gemeente in Hannover werd zondagavond bij een optreden tijdens een straatfestival al van bij de aankondiging het mikpunt van de woede van een dertigtal jongeren van overwegend Arabische origine. De achtkoppige dansgroep moest kort na aanvang haar optreden beëindigen toen ze met stenen bekogeld werden en een dansend meisje daarbij gewond geraakte.

Het voorval raakt nu pas bekend omdat de organisator, een buurtwerker,  de politie niet inschakelde nadat de joodse groep gevlucht was. De jongeren werden baldadig toen bij de aankondiging gesproken werd over een “Israëlische” dans die zou uitgevoerd worden en scandeerden Juden Raus en begonnen dan met stenen te gooien. Omstaanders die de jongeren probeerden te bedaren werden afgeblaft dat ze moesten oprotten.

De politie identificeerde woensdag twee verdachten, een veertienjarige en een negentienjarige. De oudste was een Duitser met een Arabische achtergrond. De veertienjarige stond al bij de politie bekend voor gepleegde eigendomsdelicten en gewelddadigheden. De politie onderzoekt of de aanval werd voorbererid. Thorsten Schiewe, de politiewoordvoerder zei te geloven dat de groep moslimtieners een megafoon gebruikten om “Juden Raus” te schreeuwen.

Advertentie

Gisterenavond werden nog vier verdachten opgepakt. Daarbij gaat het om een negenjarige, twee elfjarigen en een zestienjarige.  “Ze hebben alle vier een  Arabische achtergrond” zei de politiewoordvoerder gisteren.  In de probleemwijk rond het plein wonen veel gezinnen die afkomstig zijn uit Iran, Irak, Libanon, Turkije en de Palestijnse gebieden.

De Hannoversche krant meldt dat Stephan Weil, de burgemeester van Hannover heeft voorgesteld om na de zomervakantie een schoolproject op te starten waarmee hij een signaal wil geven dat het niet tot vooroordelen mag komen. Bijzonder is wel dat de burgemeester wil dat het project over Israël en de Arabische wereld handelt. Ook steunt burgemeester Weil het initiatief van de Liberale Joodse gemeente om volgend jaar opnieuw aan het festival deel te nemen maar dan wel met eigen veiligheidsmensen in de nabijheid ten volle.

De Hannoversche Allgemeine laat in een ander artikel experten aan het woord die verklaren niet verbaasd te zijn over het voorval omdat het antisemitisme onder jongeren wijd verspreid is. Studies wijzen op een verontrustend openlijk antisemitisme bij jongeren uit moslimgezinnen maar ook bij Russische immigranten. Ook zeggen deze deskundigen dat leerkrachten en directies het probleem niet onder ogen wil zien in de eigen omgeving “in mijn school niet” terwijl niet alleen leerlingenbevragingen uitwijzen dat dit manifest onjuist is maar ook de leerlingen zelf het probleem wel onderkennen.

Nadat het incident bekend werd liet de Duitse Integratieminister  Aygül Özkan (CDU) weten dat hij diep geschokt was door het voorval. Charlotte Knobloch, voorzitter van de Joodse Centrale Raad in Duitsland zei: “het is bedroevend dat deze antisemitische mentaliteit bij kinderen en jongeren met een dergelijke intensiteit voorkomt”.

In Duitsland is dit het eerste voorval waarbij een groep moslimjongeren Joden bekogelt met stenen. Vlaanderen kreeg met een soortgelijk voorval af te rekenen toen in december 2006 een groep chassidische jongeren in een jeugdherberg in Beringen met stenen bekogeld werd. Na het voorval spaarde het Forum der Joodse Organisaties zijn kritiek niet ten aanzien van het Beringse politie-optreden die de aangevallen groep in het holst van de nacht terug naar huis stuurde. Tien allochtone jongeren werden destijds aangehouden en kregen een alternatieve straf opgelegd.