Derk Jan Eppink: “Louis Michel is een ontspoorde politicus die symbool staat voor de ‘rotten heart of Europe'”

Derk Jan Eppink

.

Europarlementslid en journalist Derk Jan Eppink (LDD) schiet met scherp op collega Louis Michel (MR). In een telefonische reactie vanuit de VS zei Eppink tegen Joods Actueel:

“Michel staat symbool voor “the rotten heart of Europe” Je moet weten dat hij niet alleen de oppositie in Cuba aanviel en daarmee dictator Castro terwille was maar dat hij als Europees Commissaris naar Afrika trok om zowat de hakken van  alle dictators in Midden-Afrika te likken. Eppink is van mening dat nogal wat Europese parlementsleden maar al te graag naar Gaza trekken. “Zelfs als ze er niet geraken zijn ze al tevreden om daarmee de  krant te halen”. (nvdr ook zoon Charles Michel wou in  januari van dit jaar naar Gaza maar mocht niet binnen en haalde hiermee de kranten.)

“Dat Michel op Israël zo ongenuanceerd reageert ligt in die lijn. Dat hij nu Leopold II een held noemt draagt het karakter van een genocide-ontkenning in zich en daarmee begeeft hij zich op glad ijs. Louis Michel is niet alleen een sympathisant van de huidige dictators, neen dat volstaat voor hem niet, hij heeft ook een voorliefde voor dictators uit voorbije tijden. De Vlamingen mag hij charmeren met zijn kennis van het Nederlands, maar dat is facade want hij is een ontspoorde  politicus” aldus nog Derk Jan Eppink die zei blij te zijn dat Louis Michel geen mandaat als voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN in de wacht kon slepen: ” Dat is immers het laatste wat de Verenigde Naties zou kunnen gebruiken”.

Zakenbelangen

Advertentie

Volgels Eppink zou Michel ook de belangen behartigen van de rijke Waalse zakenman Georges Forrest (www.forrestgroup.com) die o.a. in de mijnbouw zit in Afrika met zijn bedrijf GFI. Een Afrikaanse journalist stelde een tijdje geleden zelfs dat Louis Michel aandelen zou hebben gekregen in enkele van deze bedrijven in ruil voor zijn steun. Georges Forrest zelf woont in Waver, niet toevallig het kiesdistrict van Louis Michel. Een groot deel van GFI’s activiteit, het exploiteren van bodemschatten, vindt plaats in Katanga en het Afrikaanse GFI-hoofdkwartier staat in Lubumbashi”.

In 2008 schreef Eppink in zijn column in Knack:

“Zowel ‘Loulou’ Michel als zoon Charles reizen om de haverklap naar Afrika. Maar wat doen die Michels daar? Aan ontwikkelingshulp? Eppink: “Ze behartigen er de belangen van hun vriend George Forrest”. Eppink vertelt hoe een kritisch en vertrouwelijk rapport over de activiteiten van GFI, van de Belgische consul-generaal aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, via een gunstige wind in de handen van George Forrest waaiden. “Met dank aan toenmalig minister Louis Michel”, aldus Eppink. Het rapport werd – verticaal – geklasseerd.”

De Delcredere dienst gaf aanvankelijk een ‘negatief advies’ voor staatswaarborgen voor GFI-activiteiten in Kongo. “Loulou greep in en Delcredere draaide bij”.

“Na de moord op Laurent Kabila was Loulou Michel direct ter plaatse om diens zoon Joseph aan de top te krijgen”, merkt Eppink op. “Daarmee werden de exploitatiecontracten van GFI veiliggesteld. Loulou liep in Kongo zelfs rond met een GFI-petje op. Daar zijn foto’s van. Zoon Charles speelt mee in hetzelfde spel en zette zich altijd in voor staatswaarborgen ten behoeve van GFI. Waver is GFI – met 15.000 werknemers wereldwijd – en de Michels dankbaar.”