Vervalst VRT moedwillig Israëlberichtgeving?

“De VRT teletekst-redactie vervalst opzettelijk haar  berichtgeving over Israël en het Midden-Oosten”, aldus enkele Media Watchers in een reactie tegen Joods Actueel.

Vooral het incident eerder deze week, een vuurgevecht aan de Israëlisch-Libanese grens, bracht dit opnieuw  onder de aandacht.  De VRT nam in haar tekst enkel de Libanese versie van het verhaal over en niet de Israëlische versie.  Verder is er geen melding van de Israëlische slachtoffers en enkel van Libanese doden. “Zelfs Al-Jazeera getuigde over meer deontologisch fatsoen te beschikken omdat die wel beide versies van het verhaal gaven”, vervolgt Media Watcher Savasorda in een reactie.

De Media Watchers waren de dag voordien al met de VRT in contact om ook andere fouten in de teletekst berichtgeving te melden. Het duurde tot vandaag na de middag – en enkele mails van de Mediawatchers later  – vooraleer de VRT het bericht uiteindelijk rechtzette. Bij de Nederlandse en Franse collega’s was dat al vanaf vroeg in de ochtend het geval. De VRT zei dat de tekst werd aangepast zodra de nieuwe informatie beschikbaar was.

Rechtzetting: Een eerdere versie van dit verhaal op onze website maakte geen melding dat onze informatie afkomstig was van mediawatchersgroep Savasorda.

VRT Teletekst
NOS Teletekst