Media negeren mislukte onderhandelingen van George Mitchell

Afgelopen dinsdag vond er een ontmoeting plaats tussen George Mitchel, de Amerikaanse speciale gezant voor het Midden-Oosten en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De bedoeling was om het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen vooruit  te helpen. De Obama-administratie oeftent druk uit op de Palestijnen om directe onderhandelingen met Israël aan te knopen, een visie die ook kan rekenen op de steun van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Ondanks de langdurige ontmoeting, beide mannen bespraken de kwestie gedurende drie uur, bleek Georges Mitchell niet in staat om enige vooruitgang te boeken. En daarmee blijven de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en de Palestijnen in het ongewisse.

De Britse media schonken evenwel geen aandacht aan het mislukken van deze onderhandelingen, aldus ‘Just Journalism’. Enkel in de krant ‘The Independent’ verscheen er een kort nieuwsbericht over de falende topontmoeting. In België besteedde geen enkele krant aandacht aan dit verhaal.

Mediawatchers van “Just Journalism” raporteerden al eerder over de manier waarop de pers wél op een prominente manier plaats ruimt voor verslaggeving omtrent de Israëlische nederzettingen politiek als een struikelblok voor vredesonderhandelingen en hoe de rol die de onverzettelijke Palestijnse onwil in deze kwestie speelt wordt genegeerd.