VB-lid op ‘neofascistisch’ onderonsje in Tokio

Philip Claeys en Jean-Marie Le Pen op begraafplaats Yasukuni

Perbericht van het Anti Fascistisch Front:
Zoals vorige maandag gemeld op de blog van het Anti-Fascistisch Front (AFF) is een delegatie van extreemrechtse tot fascistische partijen naar Japan afgereisd voor deelname aan een conferentie in Tokio. Onder hen een afgevaardigde van het Vlaams Belang (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive/2010/08/02/vlaamse-regering-naar-china-vb-naar-japan.html).

De conferentie is ingericht door Nippon Issuikai (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive/2010/08/05/vlaams-belang-naar-japan-2.html), door de buitenlandse pers omschreven als een neofascistische organisatie. Nippon Issuikai ontkent immers het vermoorden van honderdduizenden burgers en verkrachten van tienduizenden vrouwen onder keizer Hirohito en zijn regering, en vindt het niet fout dat Japan in 1940 een pact sloot met het fascistische Duitsland en Italië.

Vrijdag geraakte op de blog van het AFF (www.aff.be) bekend dat Europarlementslid Philip Claeys de VB-afgevaardigde is bij de conferentie in Tokio (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive/2010/08/12/vb-naar-japan-3-en-de-winnaar-is.html), en gisteren bracht de internationale pers verslag uit van het bezoek van Jean-Marie Le Pen aan de omstreden begraafplaats van Yasukuni waar hulde wordt gebracht aan veroordeelde oorlogsmisdadigers.

Vlaams Belang-voorzitter Bruno Valkeniers zei in een reactie dat Philip Claeys inderdaad deelneemt aan een conferentie in Japan maar ontkent dat hij mee op bezoek ging naar het controversiële monument. Een beeldverslag van Euronews (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive/2010/08/15/vb-naar-japan-4-philip-claeys-wel-op-omstreden-begraafplaats.html) bevestigt nochtans de aanwezigheid van Philip Claeys.

Bruno Valkeniers zegt dat er bij het Vlaams Belang geen plaats is voor “nazisten” maar deelname aan een conferentie van “nazisten”, en bezoeken van een bedevaartsoord van diezelfde “nazisten”, kan wel. Als het maar niet bekend geraakt. Maar het geraakte wél bekend.