Midden-Oosten correspondent Conny Mus overleden [video update]

Conny Mus, die voor VTM en het Nederlandse RTL Nieuws correspondent was in Israël is vorige nacht overleden aan een hartaanval. Mus (59) zat in een conflict om het hoederecht verwikkeld met zijn Israëlische/ Belgische vrouw Alexandra die nu in Antwerpen woont. Hij wou het hoederecht over hun dochter van 11 verkrijgen en haar mee naar Israël nemen. Zijn ex-vrouw was hier echter tegen gekant. De zaak zou normaal gezien nu maandag (23 augustus) voor de Antwerpse rechtbank komen. Joods Actueel had een afspraak voor een interview met Alexandra Mus-Limburg, maar dit is nu afgezegd.

Mus werd op 21 oktober 1950 in Amsterdam geboren. Hij verhuisde in 1981 naar Israël waar hij korte tijd later de eerste stappen zette in de televisiewereld en de journalistiek. Na verslaggevingswerk in onder meer Roemenië, Cambodja en Moskou keerde hij terug naar het Midden-Oosten alwaar hij jarenlang als RTL-correspondent diende en later ook voor VTM verslag bracht.

”Conny Mus was een icoon van het RTL Nieuws. Een man van het eerste uur. Een buitengewoon goede en bevlogen journalist, een voorbeeld voor veel collega’s. Daarnaast was hij een lief en geweldig mens. Een trouwe vriend. En hij had heel veel vrienden. Zowel binnen RTL als daarbuiten. Iedereen hield van Conny”, aldus hoofdredacteur Harm Taselaar.

Enkele jaren geleden zorgde Mus voor controverse door te stellen ‘Joodse correspondenten moet je niet in Israël neerzetten. Die zijn te betrokken.’ Waarop correspondent Eddo Rosenthal counterde “Mus valt nooit de inhoud van het werk van zijn joodse collega’s aan, hij kijkt alleen naar hun afkomst. Bovendien verhult hij altijd dat hij lange tijd met een Israëlische vrouw is geweest, en daarna een joodse vrouw heeft getrouwd met wie hij een kind heeft. Blijkbaar mag je wel een joodse partner hebben, zolang je zelf maar niet joods bent. Heel kwalijk.”

Sinds enkele jaren is Mus het conflict ook met  een meer ‘linkse’ bril gaan bekijken en zou hij volgens Nederlands/ Israëlische mediawatcher Yochanan Visser zichzelf in zijn berichtgeving schuldig maken en het brengen van opzettelijk valse en misleidende informatie (lees artikel hier).

Advertentie

Conny Mus was meer dan 1300 keer te zien tijdens uitzendingen van het RTL Nieuws. Zijn laatste bijdrage werd op 7 augustus j.l. uitgezonden.

Hieronder een video n.a.v. een media conferentie in Jeruzalem  enkele jaren geleden. Journalist Tom Gross over Conny Mus: