Joods Forum: “Beter als De Gucht zich niet meer zou mengen in deze zaak”

Eurocommissaris Karel De Gucht gaf zijn mening over de vredeskansen in het Midden-Oosten naar aanleiding van de hervatting van de directe onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit in de VS.

Volgens De Gucht staan de invloed van de Joodse lobby in de VS en de steun van de joden in de wereld aan Israël een oplossing voor het conflict in de weg en zou er zelfs met “gematigde joden” geen gesprek mogelijk zijn, gezien hun verbondenheid met Israël en het feit dat de joden altijd overtuigd zijn van hun eigen gelijk.

Met geen enkel woord repte De Gucht er over dat er voor het bereiken van een duurzame vrede TWEE partijen nodig zijn en een substantieel deel van de Palestijnen nog steeds uit is op de vernietiging van de staat Israël. It takes two to tango.

De eenzijdige uitspraken van de heer De Gucht kunnen geïnterpreteerd worden als stigmatiserend voor de joodse gemeenschap.
De heer De Gucht zou er in het belang van het vredesproces goed aan doen zich de eerste jaren niet meer in het conflict te mengen net zoals men hem indertijd vroeg zich niet te mengen in de politiek van Congo. Dat zou de beste bijdrage zijn die hij aan de oplossing van het conflict kan bieden.

Advertentie

Maar het toppunt is dat De Gucht beweert dat “de joden overtuigd zijn van hun eigen gelijk” terwijl het bekend is dat als er wel één politicus in Vlaanderen is die overtuigd is dat hij als enige de waarheid in pacht heeft, het Eurocommissaris Karel De Gucht wel is.

Namens het FORUM der Joodse Organisaties