EU-Commissaris Karel De Gucht verstuurt bericht over zijn omstreden uitspraken

Karel De Gucht,  de Europese Commissaris voor Handel, was gisteren duidelijk niet van plan om enig commentaar te leveren naar aanleiding van zijn  omstreden uitspraken tijdens zijn VRT- radio-optreden  en zei woordelijk tegen onze redactie:  “Doe u geen moeite”.

Wij van onze kant doen ons wel de moeite om het persbericht dat de heer De Gucht  vandaag de wereld instuurt hieronder  te plaatsen.

Personal Statement of Karel de Gucht “I gave an interview yesterday to the Flemish radio. I was also asked about the Middle East peace talks. I gave my personal point of view. I regret that the comments that I made have been interpreted in a sense that I did not intend. I did not mean in any possible way to cause offense or stigmatise the Jewish Community. I want to make clear that anti-Semitism has no place in today’s world and is fundamentally against our European values.”

Volgens onze bronnen  is het op dit ogenblik niet duidelijk of het European Jewish Congress  (EJC) dat  er op aandringt dat De Gucht zijn uitspraken terugtrekt genoegen zal nemen met het feit dat hij verklaart ten persoonlijke titel te spreken terwijl hij voor het VRT-interview  wel degelijk werd geïntroduceerd  als Europees Commissaris van Handel.  Het wordt dus wachten op een reactie van Moshe Kantor, de voorzitter van het EJC.

Een journalist die aan de woordvoerder van De Gucht vroeg hoe een persoonlijke mening van een commissaris racistische trekjes  kan vertonen kreeg daarop een onduidelijk antwoord.  We citeren letterlijk: “Commissioners are foremost politicians. They of course express the view of the Commission and sometimes they also express personal views”. “There is a difference between the two”. ” De Gucht’s comments were “personal views”.

Advertentie

Het CCOJB (de koepelorganisatie van de Franstalige Joodse verenigingen in België) gaat ook  niet in  op het statement van De Gucht en laat in een communiqué weten dat het aandringt op overleg met het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding over  “het antisemitische discours ” van EU- commissaris  Karel Degucht.