Adolf Hitler te gast op De Jaren Stillekes. Reactie Joods Actueel

In het één programma ‘De Jaren Stillekes’ van zondagavond 12 september was tv-kok Jeroen Meus te gast. Het programma rakelde de omstreden aflevering van Plat Préféré over Adolf Hitler op. Als speciale ‘guest appearance’ maakte niemand minder dan Adolf Hitler zelf zijn opwachting in het programma:

Bekijk clipje hier:

Ziehier de reactie van hoofdredacteur Michael Freilich aan de pers:

We zijn blij dat de VRT toch nog aan onze gemeenschap denkt met het Joods Nieuwjaarfeest van dit weekeinde. Want in de journaals of andere programma’s hebben wij daar niets over gehoord…

alle gekheid op een stokje: wat wij doen met Joods Actueel is over de gevoeligheden van de Joodse gemeenschap berichten als we menen dat daartoe een aanleiding is.

Advertentie

Bij Plat Préféré was dat het geval. Hitler opvoeren in een lijst van populaire zangers en andere bekende vedetten was misplaatst. De Raad van Bestuur van de VRT, de minister van Media, minister-president  Kris Peeters en zowat de hele wereldpers, van Japan tot Amerika, volgde ons daarin.

Bij De Jaren Stillekes gaat het om een humoristisch programma en is de setting ook totaal anders. Wat niet wegneemt dat ik de humor eerder van een bedenkelijk niveau vond, maar goed, ik ben geen televisierecensent. Waar wij gevoelig voor zijn als het over de Holocaust gaat  is dat er niet de spot wordt gedreven met de feitelijke uitroeiing van de Joden, bijvoorbeeld door circusmuziek te spelen bij beelden van de concentratiekampen.

Wat ik van dit programma vooral onthoud is niet de opvoering van Hitler maar wel de oprechtheid van Jeroen Meus, die zich wel degelijk bewust is geworden van de gevoeligheden van andere mensen. Chapeau dat hij daarvoor durft uitkomen.

Michael Freilich
Hoofdredacteur Joods Actueel