54ste herdenking aan Dossinkazerne in Mechelen

Aan de voormalige Dossinkazerne in Mechelen ging op zondag 12 mei de 54ste Joodse bedevaart door. Dat is de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid die de Joodse Gemeenschap van België, organiseert sedert de jaren ’50, via de Vereniging van de oud-gedeporteerden.

De aanwezigen herdachten op een serene wijze de 25.257 Belgische Joden die het slachtoffer werden van het naziregime en die vanuit deze voormalige Mechelse Dossinkazerne met treinkonvooien naar de vernietigingskampen, voornamelijk naar Auschwitz, werden gedeporteerd en daar in de gaskamers werden vermoord.

In een toespraak maakte Herman Van Goethem, de curator van het museum, bekend dat volgende maand de eerste steen wordt gelegd van het toekomstige Holocaustmuseum dat in de zomer van 2012 zal klaar zijn. De nieuwe site komt tegenover het huidige Joodse Museum voor Deportatie en Verzet. In het nieuwe museum zal ook voor het eerst aandacht besteedt worden aan de gewilligheid waarmee Belgische overheden de Duitse bezetters hielpen om hun Joodse landgenoten uit te leveren.

Van Goethem maakte zijn toehoorders er op attent dat de allerbelangrijkste taak van het Holocaustmuseum er dient in te bestaan om de mechanismen te tonen hoe gewone mensen onnoemelijk ver kunnen gaan. We willen tonen dat iedereen altijd een keuze heeft. Het museum zal zo bijdragen tot het “nooit meer”.”

Advertentie

Foto’s: Marc Van Roosbroeck