Israël herdenkt slachtoffers van de Holocaust

De Israëlische president Rivlin bezocht met een hoge delegatie het concentratiekamp Auschwitz in Polen (foto: Flash 90)

Op de 27ste dag van de Joodse maand Nisan (dit jaar 12 april) herdenkt Israël de slachtoffers van de Holocaust, ook gekend als Yom HaShoah. Doorheen het ganse land worden herdenkingsceremonies georganiseerd terwijl hoge overheidsfunctionarissen maar ook ambassadeurs en diplomaten een bezoek brengen aan het Yad Vashem memoriaal in Jeruzalem.

Alle vlaggen in het Beloofde Land hangen vandaag halfstok, TV-zenders brengen documentaires over de gruwelijkheden van de oorlog en radiozenders kiezen voor een ingetogen muziekprogrammatie.  Stipt om 10.00 uur in de ochtend loeien de sirenes en houden alle Israëli’s een minuut stilte om de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust te herdenken. Het is indrukwekkend om te zien hoe ook het verkeer stilhoudt en bestuurders in gedachten verzonken naast hun auto’s staan.

VS

In de VS heeft president Donald Trump naar aanleiding van de dag opgeroepen om antisemitisme te bestrijden. Een onderzoek onder Amerikanen wees uit dat 45 procent van de burgers geen enkele naam van een concentratiekamp kon opnoemen terwijl iets meer dan twintig procent zelfs niets afwist van de Holocaust. Verrassend was ook dat een meerderheid van de Amerikaanse burgers gelooft dat een nieuwe Holocaust niet uitgesloten is.