Herdenking Boortmeerbeek op 22/4 schenkt aandacht aan kinderen van oorlogsslachtoffers

Een vorige herdenking in Boortmeerbeek
Een vorige herdenking in Boortmeerbeek

Het gemeentebestuur van Boortmeerbeek herdenkt elk jaar de bevrijdingsactie op een jodentransport tijdens WOII. Michel Laub, de secretaris-generaal van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België roept de leden van de Joodse gemeenschap in ons land op om de herdenking, die doorgaat aan het gemeentehuis op zondag 22 april om 10.30 uur, bij te wonen.

Op 19 april 1943 werd het XXste treinkonvooi met Joodse gedeporteerden van uit de Dossinkazerne naar Auschwitz in Boortmeerbeek gestopt door de heldenmoed van drie jonge mannen. Nergens in Europa is tijdens de Tweede Wereldoorlog dergelijke bevrijdingsactie op een Jodentransport uitgevoerd. Zeventien gedeporteerden konden in Boortmeerbeek uit de trein ontsnappen.

Dit jaar wordt bijzondere aandacht besteed aan ‘de kinderen van…’. Immers, ook de kinderen van de slachtoffers van oorlogsgeweld worden vaak hun ganse leven lang telkens opnieuw geconfronteerd met dit verleden.

Samen met Paul Ambach (Boogie Boy), het koor Crescendo en de Koninklijke Fanfare Albert wil deze plechtigheid een serene herinnering brengen aan de gebeurtenissen van toen.

Advertentie

Slechts met eén wapen, één lamp maar met een berg heldenmoed

Gewapend met één revolver, een stormlamp en rood papier dwongen Youra Livchitz (Georges Livchitz), Robert Maistriau en Jean Franklemon, oud-klasgenoten van het Atheneum te Ukkel, de transporttrein te stoppen op de spoorlijn Mechelen–Leuven tussen Boortmeerbeek en Haacht. Dit is een uniek feit in de geschiedenis van de Holocaust. Nergens in Europa is tijdens de Tweede Wereldoorlog een bevrijdingsactie uitgevoerd op een transport met Joden. Het XX-ste konvooi werd begeleid door een commando van de Sicherheitspolizei dat speciaal uit Duitsland kwam. Het bestond uit één officier en 15 manschappen.

Wagon van Belgische deportatietrein voor JodenOndanks deze bewaking slaagde Maistriau erin één treinwagon te openen waaruit 17 mensen ontsnapten. In totaal konden 231 Joden ontsnappen uit de trein. Van hen werden 90 weer opgepakt en op een volgend transport gezet; 26 personen werden bij hun vlucht gedood en 115 gedeporteerden slaagden in hun ontsnapping. De jongste vluchteling was amper 11 jaar en heette Simon Gronowski. Ook Regine Krochmal, een achttienjarige verpleegster uit het verzet, wist te ontvluchten. Met een broodmes zaagde ze de houten stangen door die voor een luchtopening waren aangebracht, waarna ze uit de rijdende trein sprong in de buurt van Haacht. Beiden hebben de oorlog overleefd.

De machinist van de trein tussen Tienen en Tongeren, Albert Dumon, speelde ook een belangrijke rol: hij wist dat mensen probeerden te ontsnappen en deed alles wat hij kon om hun vlucht gemakkelijker te maken.

Herdenking XXste konvooi op zondag 22 april om 10.30 uur aan het gemeentehuis van Boortmeerbeek, Pastorijstraat 2 gevolgd door een koffietafel voor de aanwezigen.