Gents Holocaustmonument vernield daags voor jaarlijkse herdenking

Grote consternatie bij de Joodse gemeenschap van Gent dit weekeinde. Bij de jaarlijkse Holocaustherdenking bleek dat het monument voor de Gentse slachtoffers de avond of dag voordien beschadigd was.

Lieve Schacht

Meer dan 200 mensen kwamen op zondag 18 november afgezakt naar het parkje op de hoek van de Lindenlei en de Coupure om er de jaarlijkse herdenking bij te wonen voor de Gentse slachtoffers van de Holocaust.

Advertentie

Twintig jaar geleden werd op initiatief van de stad, in samenwerking met de plaatselijke Joodse gemeenschap, een monument opgericht om het tragische lot van de Gentse Joden te herdenken. Het is een kunstwerk van Daniël Dutrieux en het bestaat uit een koperen tol op een marmeren vloer.

Aan de vooravond van de herdenking werd de tol, die nochtans aan de grond verankerd is met stalen kabels, door een groep onbekenden losgewrikt. Of het louter vandalisme is, of een gerichte actie tegen de Joodse gemeenschap, moet nog verder uitgezocht worden. Maar het vandalisme wierp natuurlijk een pijnlijke schaduw op de herdenking, precies tachtig jaar na de feiten.

Kristallnacht

De jaarlijkse herdenking in Gent gaat door rond de periode van Kristallnacht. Op 9 en 10 november 1938, nu exact tachtig jaar geleden, organiseerden de nazi’s in heel Duitsland een pogrom, die als het begin van de Shoah kan beschouwd worden. De Endlösung (nazi-taal voor vernietiging van de Joden) startte in de zomer van 1941 door het neerschieten van Joden in open lucht in het veroverde gedeelte van de Sovjet-Unie.

In Polen (het land met 3,5 miljoen Joden) gebeurde dit voornamelijk in speciaal daarvoor opgerichte vernietigingscentra. Vanaf de zomer van 1942 werden vervolgens ook de Joden uit bezet Europa per trein naar die moordcentra in Polen gevoerd. In september 1942 werden ook de Joden uit Gent opgepakt om via de Mechelse Kazerne Dossin naar Auschwitz getransporteerd te worden.

Gentse studenten

De gelegenheidstoespraak van professor Gita Deneckere verdiende nochtans de volle aandacht, want ze behandelde enkele concrete lotgevallen van Joodse studenten die de zwarte kant van de Gentse Rijksuniversiteit illustreren, zoals bleek uit haar studie over het verleden de universiteit. De meerderheid van die Gentse Joden was bovendien vanaf het begin van de vorige eeuw precies naar Gent gekomen om er in de universiteit te kunnen studeren, wat voor hen in hun geboorteland (Polen / Rusland) door antisemitische maatregelen onmogelijk was. (Gitta Deneckere, Uit de ivoren toren, 200 jaar universiteit Gent, Gent 2017).