Malinksy over zelfcensuur in de Joodse gemeenschap [herbeluister]

Ultraorthodoxe joden voor een computer (foto: Flash ’90)

Naar aanleiding van de censuur in de V.S. van de film Girl van Lukas Dhont, besprak Radio 1 deze ochtend verschillende vormen van censuur en zelfcensuur. Daarvoor gingen ze ook te rade bij ‘rabbijn’ Aron Malinksy die een aantal zaken wist te vertellen over deze kwestie, of hoe hij het zelf omschreef, een aantal “schattige” opmerkingen.

Aron Malinsky

Malinsky wist bijvoorbeeld te vertellen dat er koosjere telefoons waren die automatisch scheldwoorden aanpast naar sterretjes en ook expliciete beelden, waaronder geweld, filtert.

Voor op kantoor
Hij had het ook over richtlijnen van ultraorthodoxe rabbijnen om kinderen geen expliciete sites te tonen “die houdt u voor op bureau of voor volwassenen, ik heb het over 18+ sites”, aldus Malinksy.

Aanbeveling?
De reporter wilde weten of het hier slechts om aanbevelingen gaat of echt iets dat wordt opgelegd aan de mensen. Daar wist Malinksy dat het vooral “de zeer vrome, gesloten gemeenschappen, zoals Satmar” zijn aan wie het effectief opgelegd wordt.

Advertentie

Kranten OK
Volgens Malinksy zijn kranten in ieder geval wijdverspreid in de gemeenschap en lezen zelfs de meest ultraorthodoxe joden zowat alle kranten “inclusief foto’s en al”. Volgens hem is dat echter niet het geval voor audiovisuele media zoals internet en tv.

Overleg nodig
In het algemeen denkt Malinsky dat deze zelfcensuur niet slecht is “om de eeuwenoude tradities te bewaren en te beschermen”. Toch pleit hij voor “meer overleg tussen de verschillende actoren, tussen de joodse en niet-joodse wereld” om een goede balans te vinden.

Beluister hier het volledig gesprek:


 
Algemeen directeur van Joods Actueel, Terry Davids, meldt echter dat Malinsky blijkbaar helemaal niet goed op de hoogte is van deze zaken die hij foutief belicht.