Voor het eerst Menorah in Knokke-Heist

Vorige maand was er ook een joodse aanwezigheid op de 11-novemberhulde

De communicatiemedewerker van de gemeente Knokke-Heist liet Joods Actueel weten dat voor het eerst in de geschiedenis van de bekendste Belgische kuststad het licht van de Chanoeka kandelaar zich in Knokke-Heist zal verspreiden. Rabbijn Menahem Tvardovitz, zelf een Knokke-Heistenaar, heeft een aanvraag ingediend om de chanoekia op het Van Bunnenplein aan te steken op 27 december, 2011, van 16.45 tot 17.15. Zie ook de website van Knokke-Heist.

“Deze zal ontstoken worden op het plein vlakbij de zeedijk”, aldus de woordvoerder, die erbij laat weten dat de Knokke-Heistenaren “erg opgetogen zijn” over het feit dat er een menorah op de zeedijk komt. In een officiële mededeling in het informatieblad van het gemeentebestuur klinkt het als volgt: “Jaarlijks viert de Joodse gemeenschap het lichtfeest. Het lichtfeest dat de overwinning van een klein licht over een grote duisternis symboliseert.

Bij dit feest wordt het licht van de kaarsen verspreid om de verschillende culturen bij mekaar te brengen”. Rabbijn Tvardovitz verwacht dat een honderdtal aanwezigen het feestelijke evenement zullen bijwonen. Wij zijn alvast benieuwd of De Zwinkrant onder de aanwezigen zal zijn…

11 Novemberhulde met Joodse aanwezigheid

Onder grote publieke belangstelling vond op vrijdag 11 november 2011 om 11 uur op het Burgemeester FransDesmidtplein in Knokke-Heist de traditionele bloemenhulde plaats aan het monument in de kustgemeente. De ceremonie werd indrukwekkend muzikaal omlijst door de doedelzakspelers van de For Freedom Pipeband en door de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia.

Na de traditionele 11 november toespraak van burgemeester graaf Leopold Lippens waarbij die eerst op bijzonder hartelijke wijze Aaron Malinsky als eregast van deze plechtigheid welkom heette, bedankte Malinsky de burgemeester en het gemeentebestuur. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog had ik familieleden uit Duitsland die tegen familieleden uit België ten strijde trokken, dat toont wellicht best het zinloze karakter van oorlogen aan”, aldus Malinsky, die zijn toespraak vervolgde met het gebed voor alle slachtoffers van de Holocaust, hetgeen diepe indruk maakte op de honderden aanwezigen.

Advertentie

Burgervader Lippens liet nogmaals weten dat hij en het gemeentebestuur van Knokke-Heist verheugd waren met deze actieve Joodse deelname aan het mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid. Het ceremoniepeloton van de Lokale Politie onder leiding van hoofdinspecteur Philippe Vilein sloot af met een eresalvo ter ere van alle Knokke-Heistse oorlogslachtoffers. Na het officiële gedeelte volgde op het middaguur een gezellige openluchtreceptie met een gratis concert van the Sue Price Partyband.