Aron Malinsky met gouden lepel in de mond in ‘God of Noppes’

God of Noppes is de titel van het nieuwste boek van journalist Will Jensen. Naar eigen zeggen is Jensen (67) al sinds zijn plechtige communie met geloof en ongeloof begaan. Niet toevallig natuurlijk, want op dat ogenblik voltrokken zich grote veranderingen in zijn eigen geloofsgemeenschap, waarbij de contouren van een naderend concilie Vaticanum II (1962) in zicht kwamen.

Al resulteerde die kerkse betrokkenheid voor hem aanvankelijk in onverschilligheid en later in het definitieve afstand nemen van het katholieke geloof, toch blijkt uit een gesprek met Joods Actueel dat de schrijver zowel gelovigen van allerlei gezindte als ongelovigen, tegemoet kan treden voor een open gesprek.

Aron Malinsky
Die gesprekken vinden hun neerslag in dit boek dat vorige maand verscheen. Aron Malinsky mocht alles ‘opbiechten’ samen met andere kleppers als Siegfried Bracke, Godfried Danneels, Rik Torfs, Jef Vermassen en Etienne Vermeersch om er enkelen op te noemen. Het boek bevat een twintigtal interviews en de schrijver verstaat duidelijk zijn metier en dat levert een goed leesbaar boek op.

Wie Malinsky een beetje kent, weet dat hij markante oneliners kan neerzetten en die ontbreken ook in het gesprek over zijn joods geloof niet. Op een vraag wat te denken van Holocaustoverlevenden die het joodse geloof voor bekeken houden, antwoordt hij: “Ik ben geboren met een gouden lepel in de mond. Wie ben ik om te oordelen? Mijn tante die heeft pas afgezien. Als je twee dagen geen eten hebt, weet je pas wat honger is”.

Geconfronteerd met een uitspraak die de Gentse filosoof Etienne Vermeersch zich ooit liet ontvallen dat: “Als het waar is dat het lijden zin heeft, dan verdient Hitler een standbeeld”, zegt Malinsky zonder aarzelen: “Zo een onnozele opmerking typeert Vermeersch volkomen. Kijk naar het verhaal van Job. U weet dat hij alles kwijtspeelde: zijn familie, zijn bezittingen, zijn gezondheid, maar toch zei hij: God geeft, God neemt, gezegend zij de naam van God”. Over vrijzinnigheid is Malinsky minder te spreken niettegenstaande hij ook enkele vrijzinnige vrienden heeft. “In België zwaaien de vrijzinnigen de plak. Dat is een van de redenen waarom ik van de Gentse universiteit ben weggegaan. Ik kon daar niet meer ademen, het was gewoon overdreven”.

Advertentie

Slechts één BV weigerde een interview
We vroegen Jensen hoe hij achteraf aan de ontmoeting met Malinsky terugdenkt. “De sfeer tijdens het gesprek met Aaron was bijzonder, niet zo verwonderlijk want Malinsky is een minzaam man die bekend staat om zijn bereidheid tot dialoog, denk maar aan zijn trialoog gesprekken met priester Rik Hoet en imam Jamal Maftouhi”. Met onze vraag of er ook iemand weigerde om geïnterviewd te worden voor zijn boek, moet Jensen hartelijk lachen: “Iedereen ging onmiddellijk op mijn uitnodiging in, er was slechts één weigering en die kwam van niemand minder dan van jullie eigen hoofdredacteur Freilich. Waarom? Hij oordeelde dat er anderen waren die meer geschikt waren om dit onderwerp met mij te doorploeteren en had daar goede argumenten voor”, aldus de geamuseerde auteur, “het was dan ook Freilich die mij naar Malinsky doorverwees”.

Niet getreurd echter want net voor de volgende boekenbeurs dit najaar verschijnt Imago, het nieuwe boek van Tim Van der Menschbrugghe waarin Michael Freilich samen met Bart De Wever, Frank Vandenbroucke, Yves Desmet en andere BV’s op het interviewrooster wordt gelegd.

Info: God of noppes van auteur Will Jensen is uitgegeven bij Houtekiet op 6 mei 2011 ISBN: 9789089241771, paperback, 240 pagina’s, verkoopprijs 17,50 euro