Kristallnacht herdenking Gent afgelast vanwege vrees incidenten

Elk jaar begin november wordt aan het monument voor de uit Gent naar Auschwitz gedeporteerde joden een herdenkingsplechtigheid georganiseerd door de stad in samenwerking met de lokale Joodse Gemeenschap. Dit jaar werd de officiële herdenking, die door de stad en de Joodse gemeenschap wordt georganiseerd, afgelast wegens de vrees voor incidenten ten gevolge van het conflict in het Midden-Oosten.

Lieve Schacht

Op het laatste ogenblik besliste de Joodse gemeenschap om alsnog op zondag 05/11 een ‘mini’ herdenking te houden. Daarbij kwamen een dertigtal mensen bijeen om na een korte toespraak van de voorzitter van de Joodse Gemeenschap een steentje neer te leggen op het monument terwijl El Malei Rachamim, een gebed voor de doden, werd afgespeeld. Een sobere maar waardige plechtigheid.

De Kristallnacht die de nazi’s tijdens de nacht van 9 op 10 november 1938 organiseerden was in feite een goed voorbereide grote pogrom tegen de joden in heel Duitsland maar ook in het door Duitsland geannexeerde Sudetenland en Oostenrijk. Niet alleen werden duizenden winkels en bedrijven van Joden daarbij geplunderd en vernield maar ook Joodse privé woningen, synagogen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen werden aangevallen. Enkele honderden Joden werden op straat vermoord, terwijl op 10 november nog ongeveer 30.000 joodse mannen in concentratiekampen werden opgesloten. Het was de start van een politiek die uitliep op de massamoord op de Europese joden in Auschwitz.

Advertentie

Gezien de afgrijselijke pogrom op Israëlische bodem op 7 oktober is een reflectie over de eerste pogrom op Duitse bodem van 9 en 10 november 1938 zeker aangewezen.