Eerste plaats voor jonge Israëli’s in internationaal debatwedstrijd

De trotse winnaars uit Israël die kampioen werden op de internationale debatwedstrijd in Duitsland

Een debatteam van middelbare schoolstudenten uit Israël werd gekroond tot internationaal kampioen van de prestigieuze EurOpen-debatwedstrijd dat plaatsvond tussen 8 en 14 november in Stuttgart. Teams uit 37 landen namen er aan deel. De deelnemers uit Qatar gebruiken hun debat tegen Israël om de Joodse staat aan te vallen in plaats van de gevraagde opdracht te vervullen.

In een verklaring zei het team dat de Israëlische deelnemers Maya Carmon, Tamir West, Tomer Zucker en Omer Zilberbeg ongeslagen waren in alle twaalf ronden van de competitie die werd gehouden in het Engels .

De studenten, allen tussen 16 en 17 jaar oud, weerden uitdagingen van Duitse, Turkse, Deense, Nederlandse, Chinese en Amerikaanse teams af om de finale te bereiken. Het Israëlische team wees er op ook dat 3 van de 4 leden uit hun ploeg niet het Engels als moedertaal hadden. Coach Elijah Kochin noemde de overwinning een “buitengewone prestatie” voor de studenten en noemde het een “voorrecht getuige te zijn van een team dat geschiedenis schrijft.”

Israël

Israëli’s zijn sterke debaters, in 2016 bereikte het nationale Israëlische middelbare schoolteam de halve finale van het EurOpen-toernooi dat in Hamburg werd gehouden. Eerder dit jaar werden twee Israëlische teams gekroond tot kampioenen van het European Universities Debating Championship tijdens het jaarlijkse toernooi in Servië.

Advertentie

Noam Dahan en Tom Manor van de Universiteit van Tel Aviv – die vorig jaar kampioen waren in de categorie ‘Engels als tweede taal’ – kregen ook de trofee mee naar huis in de hoofdcompetitie, bedoeld is voor moedertaalsprekers Engels.

Amichay Even-Chen en Ido Kotler, een ander team van de universiteit van Tel Aviv, wonnen in de categorie ‘Engels als tweede taal’. Een team van de universiteit van Tel Aviv heeft de afgelopen vier opeenvolgende jaren ook de ESL-titel van het toernooi gewonnen.

Boycot

De organisatie haalde scherp uit naar het team van Qatari omdat deze het toegewezen onderwerp negeerde en zijn tijd op het podium gebruikte om Israël te veroordelen. Daarop waren de organisatoren genoodzaakt om de regels in de toekomst aan te passen zodat discriminatie niet mogelijk zou zijn.

Aanvankelijk besloot de organisatie de Qatarese teamleden te diskwalificeren voor de “onaanvaardbare en discriminerende” boycot. Ze wijzigden ook het schema om ervoor te zorgen dat de twee teams elkaar niet opnieuw zouden kruisen. Maar de studenten van de Universiteit van Tel Aviv protesteerden tegen de reactie als onvoldoende en eisten dat de organisatie haar handvest zou bijwerken met een toezegging om de regels te handhaven.

Na de competitie hebben EUDC-afgevaardigden unaniem gestemd om toekomstige toernooideelnemers te verplichten een belofte te ondertekenen waarin zij overeenkomen om met alle andere teams in debat te gaan, ongeacht etniciteit of nationaliteit. Overtreding van de overeenkomst zou resulteren in “onmiddellijke uitsluiting en verwijdering van het toernooi”, aldus het amendement.

Tekst en vertaling: Brabosh.com en redactie Joods Actueel