Qatar moffelt Israëlische vlag weg uit zwemwedstrijd

In baan twee is de Israëlische vlag verwijderd en vervangen door een wit vlak

In Qatar vond vorig weekend de FINA Swimming World Cup plaats. Bij de vrouwen won Amit Ivry zilver voor  Israël op de 100 meter vrije slag. Maar dat was alles behalve duidelijk. Tijdens de zwemwedstrijd prijkte naast de naam van de zwemster niet de Israëlische vlag, maar een witte. De naam Israël kwam ook niet in beeld op het uitslagenbord. In de plaats daarvan stond er “ISR”. Buiten het zwembad wapperden de vlaggen van alle deelnemende landen. De Israëlische vlag werd er snel verwijderd. De wedstrijden waaraan Israëlische zwemmers deelnamen, werden niet uitgezonden. 

Qatar kreeg ook de organisatie van het WK voetbal toebedeeld voor 2022. Volgens de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA Joseph Blatter was de keuze voor Qatar als gastland beïnvloed door commerciële en economische belangen. De vraag is of een land dat weigert om leden van een bepaalde staat normaal te behandelen wel geschikt is om een dergelijk evenement te organiseren.

 Soortgelijk onsportief gedrag schering en inslag 

De vijf laatste jaren worden Israëlische atleten steeds vaker geconfronterend met het weinig sportieve gedrag vanuit een groeiend aantal landen. Zo werd vorige week nog bekend dat de Tunesische tennisser Malek Jaziri niet zou aantreden tegen zijn Israëlische rivaal Amir Weintraub. De manager van de Tunesische topspeler noemde de politieke druk die op zijn speler werd uitgeoefend schokkend.