“Alle Joden vergassen”, tennisclub schrapt speler wegens antisemitisme tijdens match

tennis

“Ze hadden jullie allemaal moeten vergassen”, riep tennisspeler Alain V. vorige vrijdag, 22 juli, naar zijn joodse tegenstrever Serge N. Dat gebeurde tijdens een tennismatch in het VTV-interclub tennistoernooi dan plaatsvond in de club “7de Olympiade” aan de Julius de Geyterstraat in Antwerpen.

De Antwerpse speler van Joodse komaf had geen enkel zichtbaar kenmerk als jood maar het feit dat hij aantrad als Maccabispeler was natuurlijk voldoende om hem als Jood te herkennen en hem even later deze uitspraak te serveren.

Strafbaar
De wet van 30 juli 1981 verbiedt en straft elke uitdrukking van racisme, religieuze onverdraagzaamheid, antisemitisme en xenofobie. Een bijkomende wet werd aangenomen in maart 1995 die de ontkenning, het bagatelliseren, rechtvaardigen of goedkeuring van de Holocaust verbiedt en bestraft. Volgens juridische experts is hier zeker sprake van de overtreding van deze wetten. De geschrokken speler heeft inmiddels klacht neergelegd bij de politie.

tennis2
De club promoot fair-play. De Joodse gemeenschap verwacht nu ook een gepaste sanctie

In of uit
Toen er tijdens de wedstrijd een onenigheid was over een bal die in of uit was maakte Alain V. zich druk, niettegenstaande de wedstrijd duidelijk in zijn voordeel stond. In een poging hem te kalmeren stelde Serge N. voor om het punt te herspelen maar ook dat mocht niet baten. Daarop stelde de Joodse speler voor om aan de wedstrijdleiding te vragen om een scheidsrechter aan te stellen voor de match om rustig de wedstrijd te kunnen afmaken. Toen hij het veld verliet om Ludo Depooter, de wedstrijdleider, op te zoeken kreeg hij van zijn tegenpartij de antisemitische verwensingen naar het hoofd geslingerd.

Advertentie

Tennisbond
Wedstrijdleider Ludo Depooter bevestigde de gebeurtenissen aan Joods Actueel en zei dat de dader het feit niet onder stoelen of banken stak. “Zelfs zijn eigen vrouw was gedegouteerd van zijn gedrag en hij maakte er geen punt van om het toe te geven. Ik heb hem dan ter plaatse gediskwalificeerd en stuur nu een verslag over het voorval naar de Vlaamse afdeling van de Belgische Tennisbond. Ik heb zondag nog een telefoontje gekregen van de Maccabispeler die mij liet weten niet klaar te zijn om verder te spelen in het toernooi, hetgeen ik trouwens zeer goed kan begrijpen”.

Goedkope excuses
Joden en niet-Joden zijn het onderhand beu om naderhand “goedkope excuses” te krijgen voor dit soort uitspraken . De Maccabispeler, en met hem de rest van de Joodse Gemeenschap, hopen dan ook op een sterk signaal van de Tennisbond in de vorm van een schorsing.

“Trouwens ik leg zelf ook nog een klacht neer bij de onderzoeksrechter met burgerlijke partijstelling”, laat Serge ons nog weten.