Exclusief gesprek: Bart De Wever over zijn bezoek aan Israël + FOTOREPORTAGE

cover
Een delegatie van Vlaamse ondernemers en CEO’s van belangrijke bedrijven bezocht deze maand Israël. Aan het hoofd van de delegatie stond burgemeester Bart De Wever (N-VA) vergezeld van schepenen voor Cultuur en Economie, Philip Heylen (CD&V) en schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open VLD). Voor Bart De Wever was dit zijn eerste bezoek aan Het Heilige Land. Joods Actueel had hierover met de burgemeester een exclusief gesprek.

Enkele hoogtepunten uit het interview – de volledige tekst leest u in het magazine:

Delegatie in Israël
Delegatie in Israël

Over samenleven:
Een beeld dat ik nooit zal vergeten is dat van een Iftar-viering op het strand waarbij de Arabische families van hun BBQ genieten terwijl tezelfdertijd een stel mannelijk joggers, een koppel vermoed ik, passeert in korte broek en met ontbloot bovenlijf. Dat levert een plaatje dat je in het Midden-Oosten niet onmiddellijk zou verwachten, en niemand die raar opkijkt. Ik kon daarin ook de perfecte co-existentie zien van twee totaal uiteenlopende culturen.

Bedrukte gezichten in Yad Vashem
Bedrukte gezichten in Yad Vashem

Vakantie:
Ik kan me best voorstellen dat ik er een keer met mijn gezin op vakantie zou gaan. Je kan cultuur en strand mooi combineren. In elk geval is Tel Aviv een zeer aangename stad en ook de afstanden naar andere interessante locaties zijn doenbaar. Er waren ook een aantal archeologische sites die ik wilde bezoeken en ik heb toch even kunnen uitwijken naar Caesarea, met zijn Romeinse ruïnes, voor mij het snoepje in de reis.

Groepsfoto
Groepsfoto

Over technologie:
In Haifa hebben we de Technion universiteit bezocht en dan zie je dat we achterop hinken en geen klein beetje. Het was mind blowing om de campus van het Technion te zien maar ook om te horen wat ze er realiseren. Idem voor het Weizmann Instituut in Rehovot, op een kwartiertje rijden van Tel Aviv. De manier waarop er fundamenteel onderzoek verricht wordt zonder ogenschijnlijk ‘doel’ is om U tegen te zeggen.

Caesarea
Caesarea
Advertentie

Over veiligheid:
Ook in Antwerpen hebben we al Israëlische toepassingen aangekocht. Wij worden nu zelf ook wakker in een wereld waarin veiligheidsvraagstukken efficiënte oplossingen vereisen. Daarvoor kunnen we dikwijls alleen maar in Israël terecht.

Indrukwekkende Holocaustmuseum
Indrukwekkende Holocaustmuseum

Over filantropie:
Opvallend is de filantropische cultuur die in Israël heerst en ook op dat vlak zijn er voor ons lessen te leren. Overal duiken plakkaten met namen op van de gulle schenkers die onderzoeken mogelijk maakten. De cultuur om terug te geven aan de gemeenschap als je het gemaakt hebt, is indrukwekkend. Die dienstbaarheid aan de eigen gemeenschap zouden we hier moeten aanmoedigen.

Gulden boek
Gulden boek

Over Jeruzalem en samenleven:
Jeruzalem stond al lang op mijn persoonlijke must see lijstje. Je krijgt een bepaald gevoel naarmate je de Tempelberg nadert. Ik had het gevoel dat je de kern van onze beschaving naderde en dat was pakkend. De sfeer is totaal verschillend met Tel Aviv, beide steden contrasteren sterk met elkaar. Maar het samenleven in Israël werkt ook tussen religieuze en seculiere Joden. En als burgemeester van een stad met 175 nationaliteiten heb je altijd interesse voor de modellen die het goed doen. Israël is interessant omdat ze geleerd hebben hoe ze elkaar niet ongepast voor de voeten kunnen lopen.

Met de burgemeester van Haifa
Met de burgemeester van Haifa

Het Holocaustmuseum, Yad Vashem:
Vooral de ceremonie met het aanwakkeren van de vlam is beklijvend . Het meest aangrijpende moment was in de Tuin der Rechtvaardigen waar we de boom bezochten voor de familie die de moeder van André Gantman redde en daar zijn wel tranen gevloeid. Ook bij het kindermonument, dat bijzonder knap gemaakt is, sloeg de sfeer echt om en was de groep opvallend stil. Iedereen snapt ook beter dat de prestatie die Israël levert om vanuit dat absolute nulpunt dit land in korte tijd te ontwikkelen tot op het huidige niveau ongeëvenaard impressionant is.

Burgemeester Bart De Wever schreef volgende boodschap in het Gulden Boek in Yad Vashem: “Namens Antwerpen en alle mensen en gemeenschappen die in vrede in Antwerpen samen leven, uit ik mijn diepste gevoelens van medeleven en respect. Ik sta nederig op deze plek. De Joodse gemeenschap zal altijd thuis zijn in onze stad”.

Aanwakkeren van de vlam
Aanwakkeren van de vlam

 

Foto’s: Alberto Saleh