Boodschap van Antwerpse burgemeester bij 75e verjaardag van Israël

Archiefbeeld, Bart De Wever in Israël (2016). Foto Alberto Saleh (c)

Naar aanleiding van de 75e verjaardag van de Joodse staat, op 26 april 2023, schreef de Antwerpse burgemeester, Bart De Wever volgende boodschap. De stad Antwerpen telt een belangrijke joodse gemeenschap die zich nauw verbonden voelt met Israël. “We moeten ons richten op wat ons verbindt: de democratische basiswaarden, en het streven naar vrede, welvaart en vooruitgang”, schrijft De Wever.

Beste lezers van Joods Actueel,

Vandaag bestaat de staat Israël exact 75 jaar. Op 14 mei 1948 riep de vader van de natie David Ben-Goerion de onafhankelijkheid uit na aanname van Resolutie 181 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het was de apotheose van de ommekeer na meer dan 2000 jaar diaspora, vaak uit bittere noodzaak. De nieuwbakken staat zou een veilige terug-thuishaven bieden voor het getormenteerde Joodse volk, na eeuwenlange discriminatie en vervolgingen – met als dieptepunt de gruwel van de nietsontziende holocaust georganiseerd door het naziregime. Nog geen 48 uur na het uitroepen van de onafhankelijkheid werd Israël aangevallen door haar buurlanden.

Sindsdien kende de staat Israël een bewogen maar succesvolle geschiedenis. Het land ligt midden in een regio die wordt gekenmerkt door conflicten en spanningen, en de veiligheid staat er dan ook altijd onder druk. Het is bewonderenswaardig hoe het land ondanks deze uitdagingen kon bloeien en groeien. De geografisch precaire positie en het gebrek aan natuurlijke rijkdommen hebben de Israëli’s aangezet om creatief en innovatief te zijn. Geen land ter wereld is zo’n voorloper als het aankomt op digitalisering en cybersecurity. Geen land ter wereld staat zo ver in het hergebruiken en aanwenden van schaars water. Geen land ter wereld kent zo’n cluster aan start-ups en tech-bedrijven. Europa kan daar maar beter een voorbeeld aan nemen, wil het haar economische en geopolitieke positie behouden en versterken.

met de burgemeester van zusterstad Haifa

Voor Vlaanderen en Antwerpen is en blijft Israël een belangrijke partner. In de stad waarvan ik sinds 2013 burgemeester mag zijn is dat evident: honderden van onze inwoners hebben de Israëlische nationaliteit en vele duizenden hebben er hun wortels en/of familiebanden. In die hoedanigheid bezocht ik het land overigens een aantal jaren geleden. Ik was diep onder de indruk van de haast tastbare spiritualiteit in Jeruzalem en de economische dynamiek in Tel Aviv en Haifa. Met die laatste is onze stad nog altijd historisch verzusterd, en de intensiteit van de haventrafiek tussen onze beider havens is beter dan ooit.

Advertentie

In het belang van onze hele stadsgemeenschap mogen we gewelddadige conflicten en politieke stormen elders in de wereld niet naar Antwerpen importeren. In de plaats daarvan moeten we ons richten op wat ons verbindt: de democratische basiswaarden, en het streven naar vrede, welvaart en vooruitgang. Dat was zo in het verleden en dat geldt vandaag des te meer.

Bart De Wever,
Burgemeester stad Antwerpen