Bart De Wever en Philip Heylen in Joods Actueel over Youssef Kobo

bdw
Burgemeester De Wever in gesprek met Michael Freilich van Joods Actueel

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever omschreef  in Joods Actueel zijn bezorgdheid over de promotie van Youssef Kobo bij CD&V. De krant De Standaard liet vorige maand uitschijnen dat Kobo bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen zou opduiken. “Ik ga zeker voor een mandaat maar weet nog niet waar”, zei Kobo toen.

WIE IS YOUSSEF KOBO ? Lees hier enkele van zijn uitspraken

Joods Actueel: CD&V wil Youssef Kobo nu op het politieke podium in Antwerpen opvoeren. De man vergelijkt Israël met IS en ontkent in alle toonaarden het bestaansrecht van Israël. Iemand merkte ooit op dat in elke partij wel een breuklijn te vinden is als het over Israël gaat, ook bij de N-VA?

Bart De Wever: Ja, dat is ten dele ook waar. Dat debat woedt ‘tussen’ maar ook ‘binnen’ partijen. Toch denk ik dat het bij N-VA minder aan de orde is omdat ook wij evolueren. Wij hebben altijd een traditie gehad met sympathie voor de underdog, zeker als het op nationale kwesties aankomt, dat zit in het DNA van onze partij. In zekere zin is de bezorgdheid terecht, er moet een oplossing komen voor de problemen. Maar ondertussen is er veel gebeurd en is er niemand bij ons die vindt dat je aan tafel moet zitten met mensen die je willen vermoorden, zoals Hamas propageert.

Advertentie

Ik wil er wat CD&V betreft geen partijpolitiek steekspel van maken maar ik heb ook met grote ogen gekeken naar die rekrutering van Youssef Kobo. Hij noemde mij “de patroonheilige van alle racisten”. Zo zie je op de duur welke vrienden je hebt: ik als patroonheilige van alle racisten en Israël als IS-barbaren. Nogmaals, ik zie vooral een patroon waarbij men bepaalde groepen wil charmeren

Joods Actueel: Wat vind je ervan dat Kobo dicht bij figuren als Abou Jahjah en Karim Hassoun staat… ze vierden samen zijn aanstelling als diversiteitsmedewerker (!) op het kabinet van staatssecretaris Bianca De Baets

Bart De Wever: Ik stel maar vast dat de christelijk Vlaamse krant die man als columnist opvoert (De Standaard, nvdr.) terwijl hij recent nog een tweet de wereld instuurde waarbij hij het doodschieten van politieagenten in de V.S. verdedigde met “a shot for a shot”. Ik woon dus in een land waarbij de toonaangevende kwaliteitskrant deze man bezoldigt en knijp in mijn arm om te zien of ik wel goed wakker ben. Dat Kobo ondertussen op het Brusselse kabinet van Bianca De Baets (CD&V) zit, daar ben ik meer dan bezorgd over, laat me duidelijk zijn: dit is verontrustend.

 

Philip Heylen, CD&V schepen in Antwerpen ziet het anders. Hij maakt zich vooralsnog geen zorgen over Kobo en verwijst subtiel naar “sommigen die naar de Holocaust verwijzen met minachting”.

heylen
Philip Heylen

Youssef Kobo vervult een steeds belangrijkere rol in uw partij. Maar enkele van zijn uitspraken op Facebook kunnen maar moeilijk door de beugel.
Philip Heylen: Ik vind het moeilijk om over iedereen die op Facebook iets schrijft mijn mening te geven. De heer Youssef Kobo ken ik onvoldoende, ik ga hem binnenkort ontmoeten en ik heb van hem een aantal zaken gelezen die ik verstandig vind en waarmee ik het eens ben, maar dat wil niet zeggen dat ik het over alles met hem eens ben. Het Midden-Oostenconflict beschouw ik als een erg moeilijk conflict waarbij je met elke uitspraak enorm voorzichtig moet zijn.

Ja, maar Kobo gaat er ver over.
Philip Heylen: Dat kan best maar we leven in een staat waar vrije meningsuiting bestaat. Je hebt mensen die de rand aftoetsen om te zien hoe ver je kan gaan. Ik moet u eerlijk zeggen dat ik als christendemocraat en wij als christendemocraten in het algemeen daar niet voor bekend staan.

Advertentie

Het stoort me wel dat sommigen steeds op dezelfde hamer blijven slaan want ook in onze stad waren er mensen die vroeger afschuwelijke dingen gedaan hebben en die nadien gezegd hebben “we erkennen de gemaakte fouten”. Wat sommige van mijn voorgangers in de Tweede Wereldoorlog deden, is gewoon afschuwelijk. We waren een paar dagen geleden in Yad Vashem en het volstaat om daarnaartoe te gaan om je zeer snel af te vragen hoe dat allemaal mogelijk was. Spijtig dat sommigen naar die periode verwijzen met de nodige minachting. Het vorige stadsbestuur heeft zich daarvoor verontschuldigd. Je mag nooit vergeten maar je moet wel vooruit durven gaan.

 

Terry Davids, algemeen directeur van Joods Actueel schreef hierover het volgende in een opiniestuk in onze jongste editie:

Terry Davids
Terry Davids

Welke boodschap moet ik mijn eigen kinderen nu meegeven als het op politiek aankomt? Wie moeten zij nu extra in de gaten houden? Wij vangen de eerste signalen op dat ook een centrumpartij bereid zou zijn om op deze kar te springen (met Youssef Kobo, nvdr). Ik hoop dat ik mij vergis en dat de beleidsmakers aldaar de nodige stappen zullen ondernemen. Ik reken daarvoor sterk op onze vrienden in deze partij om hiervoor alles uit de kast te halen!