Initiatief Kobo en Steimetz meteen onthaald op forse kritiek

Steimetz en Kobo op De Afspraak (klik voor link)

Het was voor onze redactie moeilijk om een positieve reactie te sprokkelen op het initiatief dat de joodse Antwerpenaar, Joseph Steimetz (Open VLD) en Youssef Kobo (CD&V) gisteren bekend maakten op De Afspraak. De twee zijn van plan om via een nieuw platform antisemitisme en islamofobie te bestrijden. De algemene teneur is: “De stroper wordt boswachter”, “een politiek initiatief”, “niet gedragen door de achterban”, “kortzichtig” en “Kobo gebruikt de onervaren Steimetz om zichzelf wit te wassen”. Kobo maakte in het verleden verschillende uitspraken over Israël die hem niet in dank werden afgenomen (zie hier).

Joods Actueel sprak met een tiental prominenten uit de Joodse gemeenschap en sprokkelde volgende reacties.

Raphael Werner

Raphael Werner, voorzitter van het Joods Forum begint met een positieve noot. “Het is altijd goed als mensen zich inzetten om haat te bestrijden en het is eerbaar dat ook Joseph Steimetz zich hiervoor wil engageren”. Maar tot daar het positieve. “Laat me niet lachen, de stroper wordt hier boswachter, dat is absurd”. Hiermee verwijst Werner naar de uitspraken van Kobo in het verleden. “Deze man ontkent het bestaansrecht van Israël en heeft ook gelogen over het feit dat hij zich hiervoor heeft verontschuldigd. Wij hebben geen enkele verontschuldiging gezien of gekregen van Kobo”, luidt het.

Werner vindt verder dat dergelijke initiatieven door de gemeenschappen zelf moeten worden gedragen of door privé personen of organisaties “maar zeker niet door mensen die binnenkort meedoen aan verkiezingen”.

“Laat me niet lachen, de stroper wordt hier boswachter, dat is absurd”.

Advertentie

Fout rechtzetten

Jenny Aharon

Jenny Aharon, voorzitster van de Golden Gate Institute en lid van het World Jewish Congress is niet mals voor de jonge Joodse Antwerpenaar: “Wat is me dat? Is Steimetz nu plots anti-Israël geworden? Ik volg Joseph al langer maar hij heeft geen enkele ervaring – politiek of anders – en laat zich makkelijk manipuleren en beïnvloeden. Ik hoop dat hij zijn fout inziet want hij gaat geen enkele steun krijgen van de meeste Joodse organisaties of verenigingen die hij nodig heeft om het initiatief te laten lukken.

“Ik hoop dat hij zijn fout inziet”

Aron Berger

Aron Berger

Eenzelfde geluid vangen we op bij Aron Berger, die een plek ambieerde op de CD&V lijst maar nadien verstek liet gaan. “Ik denk dat het voor iedereen die het programma gezien heeft duidelijk is dat Steimetz totaal onkundig is. Hij zegt dat hij bang is van zichzelf. Idiotie ten top”.

Ook bij de sociale Joodse organisaties luidt kritiek. “Steimetz is onbekend maar het enige wat hij bereikt is geloofwaardigheid verlenen aan Kobo, de meest anti-Israëlische persoon bij uitstek. Bijzonder spijtig dat Steimetz zich laat manipuleren. Kobo wil hiermee acceptabel worden.”

“Steimetz zegt op TV dat hij van zichzelf bang is. Idiotie ten top”

Advertentie

Open VLD

Samuel Markowitz

Philippe De Backer, Open VLD lijsttrekker in Antwerpen tweette gisteren vol trots over het initiatief. Bij de verkozen Joodse politici van de eigen partij is het voorlopig muisstil. Wij belden gisterenavond reeds met schepen Claude Marinower om een reactie. Hij moest de uitzending nog bekijken en ging ons dan terugbellen.

Districtsschepen Samuel Markowitz bleek minder opgetogen aan de telefoon: “Ik ga me, tegen mijn zin, hier onthouden van enig commentaar”, luidde het.

“Ik ga me, tegen mijn zin, onthouden van commentaar”

Geen antisemitisme?

Kobo met Movement X leden waaronder Abou Jahjah

Kobo verklaarde op TV dat hij steeds een onderscheid maakte tussen zijn anti-zionisme en dat hij nooit enige anti-joodse uitspraken heeft gedaan. Toch kwam hij daar heel dicht in de buurt van toen hij de burgemeester van Antwerpen ervan beschuldigde een keppeltje te hebben opgezet en een Antwerpse synagoge te hebben bezocht.

Kobo was samen met leden van Movement X ook aanwezig op de antisemitische betoging in Antwerpen in 2014 waarbij werd opgeroepen om Joden de keel over te snijden. Een Antwerpse rechtbank heeft in deze zaak vorig jaar verschillende personen veroordeeld.

Zelfde probleem?

Youssef Kobo: “Een Joodse jongen die wordt lastig gevallen omdat hij een keppeltje draagt of een moslima die wordt lastig gevallen omdat ze een hoofddoek draagt, dat is hetzelfde probleem, dezelfde uitdaging en dezelfde strijd die we gaan moeten voeren”.

Michael Freilich

Michael Freilich van Joods Actueel: “Pardon? Dat is helemaal niet hetzelfde probleem. Joden worden in 99% van de gevallen lastig gevallen door moslims. Ze worden door hen bespuugd, belaagd en fysiek geagresseerd. Ik ken geen enkele moslima in Europa die ooit door een groep Joodse jongeren werd aangevallen.

Kobo probeert hier parallellen te trekken die er niet zijn en toont daarmee aan dat hij geen haar is veranderd van in het verleden. Het probleem aanpakken begint bij een juiste analyse en de moed om te durven aanwijzen waar de problemen zich situeren. Als deze organisatie dat nog niet eens kan doen is ze gedoemd om te mislukken voor ze nog maar is opgestart”.

“Kobo probeert hier parallellen te trekken die er niet zijn”