Staatssecretatis Philippe De Backer (OpenVLD) pakt Unia hard aan in Joods Actueel

De Backer siert de cover van Joods Actueel deze maand

In een interview deze week in Joods Actueel neemt Open VLD’er Philippe De Backer geen blad voor de mond in zijn kritiek op Gelijkekansencentrum Unia. Ook andere onderwerpen komen aan bod zoals zijn steun voor Israël en het verbod op onverdoofd slachten, dat hij in de schoenen van N-VA schuift.

Enkele hoogtepunten uit het gesprek.

Joods Actueel: Wat te denken van het Forum der Joodse Organisaties dat vorig jaar zijn vertrouwen in UNIA heeft opgezegd? 

Philippe De Backer: “Heeft UNIA dat niet aan zichzelf te danken? Ik denk dat ze in het verleden foute keuzes hebben gemaakt en ze moeten zich nu maar eens herpakken. Ik vind zeker dat we een organisatie nodig hebben die racisme, antisemitisme en ongelijkheid bestrijdt. Maar UNIA moet wel alle vormen van racisme op gelijke manier behandelen en niet beslissen wat voor hen belangrijk is en wat ze niet belangrijk vinden.

Dus, ofwel veranderen ze nu, ofwel verspelen ze hun bestaansrecht.  En dan moet de politiek maar eens gaan nadenken over de oprichting van een instelling die deze taken wel correct kan uitvoeren.”

Advertentie

 

Joods Actueel: Kan u de Joodse gemeenschap geruststellen dat Open VLD de vrijheden van religie zal blijven verdedigen als ze aan de macht is?
Philippe De Backer: “Over de besnijdenis heeft mijn collega Maggie De Block (ook Open VLD, red.) duidelijk gecommuniceerd dat daar niets aan zal veranderen.

Wat betreft het debat over het verbod op ritueel slachten, dat is vanuit N-VA kant hard gepusht. Die moesten dat persé binnenhalen. Maar het verbod is er nu en dat dien je dus te respecteren. Maar we moeten wel kijken welke oplossingen we de Joodse gemeenschap kunnen aanbieden, bijvoorbeeld door aan de noden tegemoet te komen via de import van vlees.”

 

Met districtsburgemeester van Open Vld, Samuel Markowitz en hoofdredacteur Michael Freilich

Joods Actueel: Wat zegt u over de boycotacties van linkse verenigingen tegen Israël?
Philippe De Backer: “
Ik heb er tijdens mijn mandaat als EU-parlementslid altijd voor geijverd dat Israël kan deelnemen aan de top van de EU-onderzoeksprogramma’s. Er is maar één staat ter de wereld waarvan het bestaansrecht wordt aangevallen en daar moeten wij ons tegen uitspreken! Israël heeft alle recht van bestaan!”

Joods Actueel: Donald Trump heeft Jeruzalem erkend als hoofdstad van Israël. Ons land is daar tegen gekant.
Philippe De Backer: “
Het staat buiten kijf dat Jeruzalem de hoofdstad is van Israël. Dat is duidelijk: punt! Daar is geen discussie over. Alleen zit je op dit ogenblik in een politieke context en Europa ziet Jeruzalem als deel van de onderhandelingen voor een tweestatenoplossing.”