Frankrijk geschokt na brutale moord op 85-jarige Holocaustoverlevende door radicale moslim

 

Na de afschuwelijke moord op een hoogbejaarde vrouwelijke Holocaustoverlevende in het 11de arrondissement van de Franse hoofdstad heeft de politie twee mannen opgepakt, waaronder haar islamitische buurman. Het slachtoffer, de  85-jarige Mireille Knoll,  werd afgelopen vrijdag dood aangetroffen, ze was met 11 messteken om het leven gebracht en het lichaam werd nadien in brand gestoken. De misdaad lokt wereldwijd afgrijzen uit over de zoveelste moord op een Joodse persoon in Frankrijk.

In ons land is het parlementslid Annick De Ridder (N-VA) die via Twitter deze zoveelste antisemitische misdaad sterk veroordeelt in de hoop dat de nachtmerrie voor de Franse Joden een halt wordt toegeroepen.

Advertentie

Knoll werd geboren op 28 december 1932 en werd als negenjarig meisje samen met 13.000 andere Parijse Joden bijeengedreven  tijdens de grote razzia La Rafle du Vel d’Hiv.  Minder dan 100 Joden hebben de deportatie die daaropvolgde overleefd maar Knoll wist te ontsnappen aan deportatie doordat ze met een Braziliaans paspoort naar Portugal kon reizen. De dame, die zich steeds in een rolstoel verplaatste, was bijzonder geliefd in haar buurt.

“Aan de nazi’s is ze ontkomen maar het zijn de Islamisten die haar te pakken kregen”, zegt haar kleindochter Noa die in Israël woont. “Ik heb twintig jaar geleden al begrepen dat mijn toekomst als Jood niet in Europa is”.

De details over de moord zijn niet vrijgegeven in het belang van het onderzoek. Zeker is wel dat de dame al klacht neergelegd had bij de politie omdat ze bedreigd werd.

Stop de “psychiatrisering” van terreur

Franse Joden zijn ongerust over de “psychiatrisering” van antisemitische terreurdaden. Daders worden als “psychiatrisch gestoord” geclassificeerd zodat hun aanval niet als antisemitische moord moet worden geklasseerd. Dat was het geval bij de moord vorig jaar op mevrouw Sarah Halimi, in de zelfde Parijse wijk, nadat haar buurman haar had aangevallen en haar over het balkon gooide terwij hij Allahu Akbar schreeuwde.

Het duurde maanden vooraleer de autoriteiten toegaven dat de moord antisemitisch geïnspireerd was. In de zaak van de 85-jarige Mireille Knoll klasseerden de autoriteiten de moord gelukkig wel snel als dusdanig.

“Ik zal met grote  vastberadenheid en zonder enige terughoudendheid het antisemitisme bestrijden”, zei president Macron nu dit drama in gans Frankrijk grote emoties oproept.

Advertentie

Sinds 2006 hebben veertigduizend Joden de Republiek vaarwel gezegd en zich in Israël gevestigd. Een groot aantal van hen woont in Netanya, een stad op een dertigtal kilometer van Tel Aviv, die door de Israëli’s “Petit Paris” genoemd wordt.