Franse opperrabbijn treedt af na plagiaatkwestie

De Joodse gemeenschap in Frankrijk is geschokt door de plagiaatkwestie rond opperrabbijn Gilles Bernheim. De opperrabbijn werd ervan beschuldigd in zijn boeken en artikels anderen te hebben geciteerd zonder bronvermelding waarbij het soms om langere passages ging. De rabbijn heeft gisteren zijn aftreden bekend gemaakt.

Bernheim zou begin jaren zeventig ook beweerd hebben een academische graad te hebben in de filosofie. Hij zei nu op Radio Shalom dat dit gelogen is.

Paus Benedictues XVI citeerde onlangs nog uit een tekst van Bernheim die een aanklacht schreef tegen de openstelling van het huwelijk voor holebi’s. Ook deze tekst bleek deels gekopieerd van een andere auteur.

Op 8 april gaf de opperrabbijn tijdens een interview met radio Shalom zijn misstappen toe maar van aftreden was er dan nog geen sprake. Hij bestempelde aftreden als desertie en als een gebrek aan collegialiteit tegenover het Centraal Joods Consistorie.

Advertentie

Dat aftreden is inmiddels een feit en twee andere rabbijnen nemen zijn functie waar in de komende zes maanden. Of Bernheim over een halfjaar zijn ambt terug zal bekleden is nog niet duidelijk maar lijkt onwaarschijnlijk.