Aanslag op Charlie Hebdo: “Het 9/11 van de vrije meningsuiting”

nous sommes tous charlieNaar aanleiding van de schokkende terreuraanslag op de redactie van het satirisch blad Charlie Hebdo in Parijs spreekt onze hoofdredacteur, Michael Freilich, over “het 9/11 van de vrije meningsuiting”. De redactie van Joods Actueel brengt hulde aan al de Franse collega’s die door barbaren op een misselijkmakende manier om het leven werden gebracht en aan de politiemensen die hen poogden te beschermen en die eveneens werden geëxecuteerd.

Joods Actueel deelt in het leed dat alle nabestaanden van deze journalisten en cartoonisten treft.

Michael Freilich:

Niet alle cartoons van Charlie Hebdo kunnen op onze goedkeuring rekenen maar dat is in een beschaafde samenleving ook niet nodig. Een vrije pers heeft geen goedkeuring van derden nodig. Instemming van andersdenkenden is sinds de Verlichting – die ironisch genoeg in Frankrijk begon – van geen tel. De vrijheid van meningsuiting omvat ook het recht om een mening te uiten die beledigend is.

Geen enkel artikel of cartoon ooit geschreven of getekend door wie dan ook kan de wreedheden waarvan onze Franse collega’s het slachtoffer werden verantwoorden.

Advertentie

koningcharliehebdoIn ons land werd in 1993 geschokt gereageerd op de cover van Charlie Hebdo na het overlijden van koning Boudewijn. De Belgische autoriteiten verboden zelfs de editie van het blad in België maar van enig geweld naar aanleiding van deze verregaande belediging op een ogenblik dat het land in rouw was ondergedompeld was in de verste verte geen sprake.

Georges Wolinski

Onder de neergeschoten stafleden was ook Georges Wolinski, de 80-jarige Joodse cartoonist wiens werk niet alleen in Charlie Hebdo verscheen maar ook in het weekblad Paris Match en dagelijks in de krant Libération werd gepubliceerd.

Oppenheimer

Cartoonist Ruben Oppenheimer die ook regelmatig bijdragen levert aan Charlie Hebdo zegt over de aanslag in Parijs dat satirici en journalisten nooit mogen wijken voor dit soort terreur. “Deze aanslagplegers willen op een hele vieze manier laten zien dat wij onze bek moeten houden. Dat gaat nooit gebeuren”. Onmiddellijk na de aanslag zei hij in gesprek met de NOS-journalist: “als het kwaakt en waggelt gelijk een eend dan is het eend” daarmee verwijzend naar het jihadistische karakter van de militair uitgevoerde excecuties op zijn redactie”.

Onverbloemd

De redactieleden van Joods Actueel, joods en niet-joods,  gelovig en vrijzinnig, links en rechts, veroordelen unaniem en onverbloemd deze gerichte aanslag in een nutteloze poging om de vrije pers te muilbanden. Wij waren al Charlie maar zijn het na dit 9/11 van de vrije pers nog meer.