Joodse verenigingen “diep geschokt door onmenselijke slachtpartij” in Parijs

De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, liet de muren van de Oude Stad baden in de Franse driekleur (foto: Jonathan Sindel / Flash 90)
De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, liet de muren van de Oude Stad baden in de Franse driekleur (foto: Jonathan Sindel / Flash90)

Het Vlaamse FORUM der Joodse Organisaties (FJO) is diep geschokt door de “onmenselijke slachtpartij aangericht in Parijs door leden van Islamitische Staat en betuigt oprecht medeleven met de slachtoffers, nabestaanden en het gehele Franse volk”. “Het menselijk vocabulaire schiet tekort”, lezen we in een reactie “om de afschuw over deze lafhartige en monstrueuze misdaad tot uiting te brengen.”

Het FJO wijst er op dat anders dan in januari van dit jaar thans geen specifieke aanleiding voor de massamoord wordt aangegeven en de moordlust kennelijk en overduidelijk blijkt te zijn geïnspireerd door een misdadige uitleg van de Islam. (nvdr. toen werden specifieke doelen, de redactie van Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt uitgekozen).

In Israël wordt de bevolking al meer dan een eeuw vrijwel dagelijks met deze misdadige interpretatie van de Islam geconfronteerd. Het FJO verwerpt dan ook de veelal gehanteerde argumentatie dat het terrorisme in Israël het gevolg zou zijn van de aanwezigheid van het Israëlische leger in de betwiste gebieden of de bouw van nederzettingen aldaar. Ook toen Israël die gebieden voor 1967 nog niet controleerde werd het immers met terreur geconfronteerd.

Het FJO blijft de hand uitgestoken houden naar gematigde en vreedzame moslims en verzet zich met klem tegen de neiging hen allen over een kam te scheren. Collectieve en/of erfschuld wordt in het Jodendom afgewezen en veroordeeld.

Het Forum spreekt de hoop uit dat als gevolg van deze afschuwelijke misdaad alle mensen van goede wil zich meer dan ooit verenigen in de bestrijding van het kwaad en bescherming van onze democratische waarden en rechtsorde.