2018 rampjaar voor antisemitisme in Frankrijk – stijging met +69%

archiefbeeld politiebeveiliging in Frankrijk (foto’s Flash ’90)

Antisemitische daden in Frankrijk stegen met 69 procent in de eerste negen maanden van 2018. Dat zei premier Édouard Philippe afgelopen vrijdag op de 80ste verjaardag van de beruchte ‘Kristallnacht’ van nazi-aanvallen tegen Joden die door vele historici wordt aangeduid als het begin van de Endlösung.

Brabosh.com

Franse Joden zeggen dat antisemitisme in hun land een “dagelijks verschijnsel” is geworden. Premier Edouard Philippe bevestigt dat met dramatische cijfers die spreken van een toename van 69 procent tot eind september (dat aantal zal dus not stijgen) in gedocumenteerde haatmisdaden gericht tegen de Joden dit jaar.

“Elke agressie gepleegd tegen een van onze burgers omdat het Joden zijn, vormen echo’s zoals het breken van nieuw kristalglas,” schreef Philippe op Facebook, verwijzend naar het begin van de nazi queeste om Joden uit te roeien op 9 november 1938, ook wel bekend als de Nacht van Gebroken Glas.

Terwijl de cijfers “twee jaar lang bleven dalen, steeg het aantal van deze acties opnieuw in de eerste negen maanden van 2018 met meer dan 69 procent”, schreef Philippe op Facebook.

Advertentie

Dagelijks verschijnsel

De haatmisdrijven tegen Joden in die de statistiek van Philippe onthuld werden omvatten “de meest gewelddadige incidenten, en ze weerspiegelen het hardnekkig doorzetten van antisemitisme en de ontwikkeling ervan tot een dagelijks verschijnsel”, schreef de CRIF – de officiële vertegenwoordiger van de Frans-Joodse gemeenschappen in een verklaring.

De Franse premier Philippe zei dat zijn regering vastbesloten is om Franse Joden te beschermen, onder meer door de manier waarop klachten aan de politie worden gemaakt en verwerkt.

Het jaarverslag van de Nationale Consultatieve Commissie voor de Rechten van de Mens voor 2016 telde 335 antisemitische incidenten in vergelijking met 808 het voorgaande jaar – de grootste daling sinds 2001. Echter in 2018 kwam zoals gezegd een einde aan die tendens en steeg het antisemitisme opnieuw met 69 procent.

 


Bronnen:

Advertentie

♦ naar een artikelAnti-Semitic incidents increased by 69 percent in France, prime minister says” van 9 november 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelAnti-Semitism in France up 69 percent” van 9 november 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelFrench PM says anti-Semitic acts in country up 69% this year” van 9 november 2018 op de site van The Times of Israel