Negationist Siegfried Verbeke veroordeeld tot 6 maanden cel


Op dinsdag 20 maart heeft de rechter van de Mechelse correctionele rechtbank Siegfried Verbeke schuldig bevonden voor het verkondigen van negationistische theorieën. De man is niet aan zijn proefstuk toe. Dit keer stuurde Verbeke een DVD naar het Holocaustmuseum waarin hij de historische feiten rond het vermoorden van Joden in gaskamers in Auschwitz-Birkenau als ongeloofwaardig afdeed.

Het leverde de onverbeterlijke Verbeke de maximumstraf op van zes maanden cel en een fikse boete van achtduizend euro. Directeur Christophe Bush van de Dossinkazerne spreekt van een terechte veroordeling.

De rechter volgde op geen enkel punt de verdediging van Verbekes raadsman die zei dat er van enige  verspreiding van Holocaustontkenning geen sprake was aangezien de museummedewerkers de inhoud van de DVD niet hadden bekeken.

In gesprek met onze redactie zei directeur Bush: “De veroordeling ligt voor de hand en is volkomen terecht. Langs de andere kant heeft de maatschappelijke realiteit het negationistische discours van dit heerschap als “volslagen nonsens” achterhaald. Niemand die daar nog belangstelling voor heeft. Langs de andere kant geef ik liever weinig ruchtbaarheid aan deze kwestie om de man zeker niet in de belangstelling te plaatsen want daar aast hij op. Negeer dergelijke figuren is de boodschap, al begrijp ik wel dat Joods Actueel moeilijk anders kan dan zijn lezers hierover te informeren”.

In augustus 2005 werd Verbeke gearresteerd bij aankomst op Schiphol Airport omdat er een internationaal aanhoudingsbevel vanuit Duitsland tegen hem liep wegens Holocaustontkenning. Hij werd gearresteerd en verdween achter de tralies totdat hij negen maanden later, in mei 2006 vrijkwam

Advertentie

“UNIA daar lach ik mee”

We vroegen ook een reactie aan UNIA naar aanleiding van de uitspraak. Vorige maand ging een medewerker van Joods Actueel undercover langs bij Verbeke en die spotte toen met het antiracismecentrum van Els Keytsman die hij verweet amateurs te zijn, “Unia, daar lach ik mee”, zei hij toen.

Woordvoerder Bram Sebrechs:

“Unia reageert tevreden op de veroordeling. Unia tilt zwaar aan inbreuken op de Negationismewet. Daarom waren we in het verleden al verschillende keren procespartij tegen Siegfried Verbeke.

Unia informeerde de kazerne Dossin over de mogelijke juridische stappen. Hoewel Unia in het verleden al drie keer burgerlijke partij was tegen de heer Verbeke kozen we ervoor, zoals de kazerne Dossin zelf, om in deze zaak geen burgerlijke partij te zijn.

Hoewel Unia in het verleden al verschillende keren procespartij was tegen de heer Verbeke, waren we dat nu niet omdat we geen (extra)ruchtbaarheid aan de zaak en het gedachtegoed van Siegfried Verbeke wilden schenken en de maatschappelijke impact van de feiten wilden beperken.”