Celstraf en geldboete voor “Hitler was te braaf” en “vergassing Joden een detail uit de geschiedenis”

 

Een man is vandaag door de correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot 5 maanden cel en een geldboete voor verschillende misdrijven, waaronder een strafbare inbreuk op de Negationismewet op de werkvloer. De man verkondigde in het bijzijn en ten aanzien van verschillende collega’s waaronder een aantal met een migratieachtergrond, dat “Hitler nog te braaf was en het vergassen van de Joden slechts een detail was in de geschiedenis.”

De feiten dateren van 23 september 2016 en vonden plaats in de kantine van het bedrijf waar de man werkte. Een collega filmde de uitlating. Unia stelde zich burgerlijke partij en laat weten tevreden te zijn met de uitspraak.

“Er zijn in ons land niet veel uitspraken op basis van de Negationismewet. En al helemaal niet voor negationisme op de werkvloer,” aldus Unia .

“Niemand mag de ogen hiervoor sluiten. Respect voor elkaar is een hoog goed. Als dat niet vanzelf komt, dan zijn er wetten in dit land waarmee de rechter aan de slag kan. Daarom waren we burgerlijke partij”, Els Keytsmans, directrice Unia

Advertentie

Nazisympathie

Bij de man thuis werden verschillende voorwerpen aangetroffen die zijn sympathie voor de nazi-ideologie bevestigen. De huiszoeking gebeurde in het kader van inbreuken op de Wapenwet. Naast zijn celstraf veroordeelde de strafrechter de man tot een geldboete van 300 euro.

Vorige maand, op 20 maart, werd ook de 76-jarige Siegrfried Beke schuldig bevonden aan het verkondigen van negationistische ideeën. Verbeke stuurde een DVD naar het Holocaustmuseum waarin hij de historische feiten rond het vermoorden van Joden in gaskamers in Auschwitz-Birkenau als ongeloofwaardig afdeed.

Unia stelde zich toen niet burgerlijke partij omdat ze naar eigen zeggen geen ruchtbaarheid aan de zaak wilden geven. Verbeke, die niet aan zijn proefstuk toe was kreeg 6 maanden cel en een fikse boete van 8.000 euro.