Negationist Verbeke opnieuw voor rechter – vorige klachten allemaal geseponeerd

De beruchte negationist Siegfried Verbeke moest zich op 21 februari verantwoorden voor de rechter. Hij had namelijk een DVD die de Holocaust ontkent, opgestuurd naar Kazerne Dossin (lees het artikel op HLN). Toevallig bracht Joods Actueel in de jongste editie een artikel over een undercovergesprek met ’s lands meest beruchte Holocaustontkenner. Daaruit blijkt dat de man absoluut niet vreest voor het gerecht of UNIA.

Undercover bij Holocaustontkenner Siegfried Verbeke (Joods Actueel van 15 februari 2018)

De uitspraak, dat negationisten en antisemieten in dit land niet wakker liggen van de daadkracht van het antiracismecentrum of het gerecht is bizar, maar komt nochtans uit de mond van ’s lands bekendste Holocaustontkenner, Siegfried Verbeke. Joods Actueel stuurde een reporter voor een undercoverbezoek naar de infame negationist en moest vaststellen dat het gerecht dergelijke figuren inderdaad carte blanche geven.

En zijn uitspraak lijkt nog te kloppen ook. Ondanks het feit dat Verbeke reeds in de gevangenis heeft gezeten voor zijn activiteiten als negationist deed hij in de krant De Morgen van 9 januari 2016 opnieuw een aantal uitspraken zoals “er zijn geen mensen gedood in de gaskamers” en “gaskamers dienden enkel om kleding te desinfecteren”. Uit hetzelfde interview met journalist Douglas De Coninck bleek ook dat de man folders met deze boodschap te verspreidde. Ook mocht de journalist een kijkje nemen in zijn bibliotheek, die omschreven werd “als de grootste negationistische bibliotheek in Europa”.

Nochtans werd hiervan aangifte gedaan bij het antiracismecentrum die beloofde de zaak niet te laten rusten. “Het moge helder zijn dat het Centrum actie onderneemt en dat we een dossier tegen de heer Verbeke geopend hebben”, aldus de woordvoerder van het Interfederaal Centrum voor Gelijke Kansen en voor Racismebestrijding aan de redactie van Joods Actueel in januari van 2016.

Advertentie

Opkopers

Tijdens het bezoek bij Verbeke deden we ons voor als geïnteresseerde opkopers van zijn bibliotheek. We polsten ook naar de contacten of conflicten met het gerecht. Tijdens het gesprek zegt Verbeke dat hij een deel van zijn collectie reeds geschonken heeft aan het Documentatie- en Studiecentrum van het Vlaams Nationalisme. “De rest heb ik nog nodig om mijn eigen onderzoek te voeren en dat kan nog een paar jaartjes duren”, aldus de man.

JA: We hebben speciaal meer dan een jaar gewacht na de publicatie in De Morgen omdat we vreesden in het vizier van het gerecht of Unia terecht te komen.
Verbeke: “Unia, (lacht) die durven dat niet; ze zijn daar juridisch helemaal niet zo sterk en dat weten ze goed genoeg, daar hoeft niemand bezorgd over te zijn.”

JA: Vandaar dat Tollenaere zo vrijuit durfde spreken in de documentaire Kinderen van de Collaboratie?

Verbeke: “Ja, ik heb het gezien en me erover verbaasd hoe sterk Jan Tollenaere uit de hoek kwam. Ik ken die mensen natuurlijk allemaal maar Ledy Broecxk ontgoochelde, ik ben van haar wel nog beter gewoon.”

Unia zelf laat weten dat ze wel degelijk de zaak opvolgden maar dat het gerecht de klachten tegen Verbeke seponeerde. Bram Sebrechts, persattaché: “Unia ondernam juridische stappen tegen Siegfried Verbeke in 2014 door een eenvoudige klacht in te dienen bij het parket in Kortrijk tegen het boek Die Argumente. Die klacht van Unia werd begin 2016 aangevuld met nieuwe feiten: zijn uitspraken in De Morgen. Het onderzoek naar die klachten werd geseponeerd later datzelfde jaar”.

 

Advertentie