Orthodoxe jood neergestoken in vermoedelijk antisemitisch incident

Klik op de foto voor de clip op het VRT-nieuws
Klik op de foto voor de clip op het VRT-nieuws

Deze ochtend rond 9 uur werd een orthodoxe man van de chassidische Belzergemeenschap door een onbekende man neergestoken. Dat gebeurde onder de spoorwegbrug vlakbij de Belzersynagoge aan de Van Spangenstraat. Het slachtoffer was op weg naar het ochtendgebed voor de Sabbat.

De dader haalde plots en onverwacht uit en raakte het slachtoffer met een scherp voorwerp, mogelijk een mes, in de halsstreek. Hatzoloh, de joodse paramedische dienst, en de politie waren snel ter plaatse. Het slachtoffer, een jonge vader van 31 jaar, werd met spoed opgenomen in het nabijgelegen Sint Vincentiusziekenhuis en verkeert gelukkig niet in levensgevaar.

Van de dader ontbreekt ondertussen elk spoor. Getuigen wijzen in de richting van een Oost-Europese, mogelijk Poolse dader maar op basis van welke informatie die identificatie werd gemaakt is niet duidelijk.

De politie onderzoekt ondertussen de beelden van het camera-netwerk dat in de buurt hangt om de Joodse buurt in de gaten te houden.Een opgepakte man werd kort nadien door de politie weer vrijgelaten en had niets met de zaak te maken.

Alles wijst in de richting van een antisemitisch incident maar volgens de politie worden op dit ogenblik alle pistes opengehouden en verder onderzocht.

Advertentie

Kort na de steekpartij vatten vrijwilligers van de interne veiligheidsorganisatie van de Joodse gemeenschap post voor een reeks synagogen. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje en zorgde voor de nodige consternatie en angst omdat de dader mogelijk opnieuw kan toeslaan.