Hamas nu 2de rijkste terreurorganisaties na IS

Hamas+Start+Paying+Gaza+Residents+Compensation+Dvz-fzGhTrPl

Het zakenmagazine Forbes reveleerde deze week dat Hamas de op één na rijkste terroristische organisatie is ter wereld. Zij wordt enkel voorgegaan door de Islamitische Staat (IS) die veel inkomsten haalt uit oliebronnen.
De inkomsten van Hamas worden dan weer vooral gegenereerd uit internationale hulp en vanuit NGO’s.

Om hun operaties financieel te ondersteunen hebben terroristische groeperingen nood aan aanzienlijke geldstromen en wenden daarbij veelal dezelfde methoden tot fondsenwerving aan als criminele organisaties zoals drugshandel, diefstal of afpersing.

Enorme geldsommen worden echter regelmatig overgemaakt door VZW’s, niet-gouvernementele organisaties, hulpverleners, financiële instellingen- tot zelfs enkele regeringen. Zodoende vloeit een aanzienlijk percentage van de internationale hulp aan Gaza naar Hamas.

Sinds Hamas de macht greep in Gaza in 2007 heeft het zich in minder dan één decennium met succes omgevormd in een organisatie die belastingen heft op haar inwoners en bedrijven en zodoende werkmiddelen genereert.

Advertentie

Het overgrote deel van de inkomsten van Hamas komt echter van buitenlandse hulp en NGO’s – een belangrijk gegeven dat aantoont dat de miljarden dollars steun, door de VN toegewezen aan Gaza na het conflict deze zomer, de veiligheid van Israël opnieuw in gevaar brengt.

De lijst van 10 rijkste terroristische organisaties in de wereld, volgens Forbes:

  1. Islamitische Staat $2 miljard
  2. Hamas $1 miljard
  3. FARC (Colombia) $600 miljoen
  4. Hezbollah $500 millioen
  5. Taliban $400 miljoen
  6. Al Qaida et affiliés $150 miljoen
  7. Lashkar eTaiba $100 miljoen
  8. Al Shabaab $70 miljoen
  9. IRA (Ierland) $50 miljoen
  10. Boko Haram $25 miljoen

Vertaling: Israëlische Ambassade