Ongerustheid over mogelijke terugtrekking extra bescherming in Antwerpen

Hoelang de soldaten zullen blijven is nog niet geweten
Soldaten bewaken een Joodse school

Met het debat over de mogelijke terugtrekking van militairen maken leden van de Joodse gemeenschap van Antwerpen, en niet-Joodse inwoners uit de buurt, zich zorgen.

Zo blijkt uit een rondvraag van onze redactie aan de schoolpoorten in Joods Antwerpen. “De soldaten hebben betere wapens dan de politie en zullen potentiële terroristen afschrikken”, zei een man die zijn dochter naar school bracht.

Ook de niet-Joodse buurvrouw beaamt dat “Met de militairen op straat weet ik tenminste dat deze kinderen en wijzelf veilig zijn, en dat is zeker in deze tijden geen overbodige luxe.”

Gevraagd om een reactie zei Eli Ringer, van het Forum der Joodse Organisaties:

Het is begrijpelijk dat wanneer het terreurniveau voor ons land daalt van 3 naar 2, de militairen uit het straatbeeld verdwijnen – maar indien het niveau voor de Joodse gemeenschap op 3 (= ERNSTIG) blijft, dan is het evident dat voor deze buurt de extra bewaking behouden zou blijven.

Advertentie

De Joodse gemeenschap van ons land was reeds meermaals het slachtoffer van aanslagen met dodelijk gevolg waaronder bomauto’s, een granaataanslag op een school in Antwerpen en de moord op een prominente leider in Brussel. Recenter waren er de aanslag op het museum in Brussel en de mislukte aanval met een mes in Antwerpen.

Discriminatie

Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, spreekt zelfs van discriminatie.

“Als er algemeen terreurniveau 3 wordt uitgeroepen dan krijgen alle strategische gebouwen in het land extra bewaking van paracommando’s, maar als straks niveau 3 enkel nog zal gelden voor de Joodse gemeenschap, dan krijgen wij diezelfde bescherming niet, dat neigt naar discriminatie.

Er mogen geen politieke spelletjes worden uitgevochten als de inzet de veiligheid van Belgische burgers betreft. Wie gaat hier de verantwoordelijkheid van nemen als dit misloopt?”

Terreurniveau 3 betekent dat de dreiging door het OCAD omschreven wordt als ‘mogelijk en waarschijnlijk’. Geen prettige situatie dus om je kind naar school te sturen zonder die extra beveiliging.

Daders lopen nog vrij rond

Advertentie

Terry Davids, algemeen directeur van Joods Actueel: “Mag ik eraan herinneren dat de dader van de doelbewuste aanslag met een mes op een Joodse man in Antwerpen, enkele weken geleden, nog steeds vrij rondloopt. Vorige week werden de huiveringwekkende beelden van deze laffe en koelbloedige daad vrijgegeven. De kans dat deze man opnieuw toeslaat is reëel.

Mag ik eraan herinneren dat de handlanger van Mehdi Nemmouche, die de aanslag uitvoerde in het Joods Museum in Brussel, nog steeds vrij rondloopt. De kans dat deze man opnieuw toeslaat is reëel.

Mag ik eraan herinneren dat de Joodse gemeenschap ook vorige maand getroffen werd bij de terreuraanslagen in Parijs waarbij 4 mensen in een Joodse supermarkt werden vermoord. En dan hou ik mijn hart vast als ik denk aan al de teruggekeerde Syrtiëstrijders in ons land”

Budget

De Joodse scholen vragen eveneens dat er dringend werk wordt gemaakt van een budget voor het beter beveiligen van de instellingen in navolging van andere landen zoals Frankrijk, Denemarken, Duitsland en Nederland.

In het kader van de recente vrijmaking van 300 miljoen euro voor het bestrijden van terreur is het evident dat de meest kwetsbare en meest duidelijke ‘targets’ hiervoor in aanmerking zouden komen, en dat zowel voor joodse als niet-joodse instellingen die een doelwit vormen.