Delegatie Joodse Gemeenschap in gesprek met vice-premier Reynders

reyndersProf. Julien Klener (CCIB), Eli Ringer (FJO) en dr. Maurice Sosnowski (CCOJB) hebben vrijdagochtend een onderhoud gevoerd met vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR). De directe aanleiding voor het gesprek waren de gebeurtenissen in Parijs en Verviers en de verhoogde terreurdreiging voor de Joodse gemeenschappen in ons land.

De delegatie vroeg ook aan de minister dat België een duidelijk signaal zou geven nu het actuele debat in de Verenigde Naties over het groeiende antisemitisme wereldwijd aan de orde is.

De VN heeft voor het eerst antisemitisme op de agenda geplaatst met een conferentie over deze problematiek. Voor ons land kwam tijdens deze VN-meeting de aanslag op het Joods Museum ter sprake maar ook hoe tijdens de manifestaties die NGO’s in ons land organiseerden betogers “Dood aan de Joden” en “Joden aan het gas” scandeerden.

Eli Ringer drong opnieuw aan op de aanstelling van een speciale Europese gezant belast met de bestrijding van het antisemitisme. Tot nog toe is de Europese Commissie op dit verzoek niet ingegaan, mogelijk brengen de tragische terreuraanslag in een koosjere supermarkt in Parijs en eerder in het Joods Museum in ons land, daar nu snel verandering in.