Reynders en De Croo vragen Palestijnen om intern gevecht met Hamas te staken

Ministers De Croo en Reynders met Riyad al-Malki (foto Twitter Didier Reynders)

Op 7 november hadden minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo een gesprek met Riyad al-Malki, de minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit. Ze bespraken een resem bilaterale vraagstukken, waaronder ontwikkelingssamenwerking. Ook het vredesproces en de Belgische prioriteiten in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwamen aan bod.

Tijdens de vergadering werden verschillende beslissingen aangekondigd, waaronder de heroriëntatie van een deel van de Belgische ontwikkelingsportefeuille naar technische en professionele opleidingen om jonge Palestijnen naar een job te begeleiden. Het statuut van de Palestijnse vertegenwoordiging in Brussel zal worden verbeterd. Dat moet de dialoog tussen België en de Palestijnse autoriteit vergemakkelijken en ligt in lijn met de toename van de contacten tussen de Palestijnse missie in Brussel in de Europese instellingen. Dit verandert echter niets aan het Belgische standpunt over de erkenning van de Palestijnse staat. Ons land zal ook bijdragen tot de vorming van jonge Palestijnse diplomaten.

De Belgische ministers en hun Palestijnse collega hebben herhaald dat ze willen werken aan een onderhandelde oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict die rechtvaardig en duurzaam is met respect voor het internationale recht. Ze hebben afgesproken dat het essentieel is om de leefbaarheid van een tweestatenoplossing te waarborgen. Unilaterale maatregelen en geweld dragen hier niet toe bij.

Gaza

Ook was er een lange discussie over de situatie in Gaza. De twee partijen bevestigden het belang van intra-Palestijnse verzoening. Om de humanitaire noden en het lijden van de bevolking te kunnen aanpakken, om de spanningen te verminderen en om een nieuw conflict te vermijden, is een fundamentele verandering van de situatie in Gaza cruciaal. Dit vergt een einde van de blokkades en een opening van de grensovergangen, maar ook een duidelijke tegemoetkoming aan de terechte veiligheidsbezorgdheden van alle partijen.

Advertentie