Reynders aan Joods Actueel: “Winst voor Griekse nazi-partij is zeer problematisch”

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders tijdens een exclusief gesprek met Joods Actueel

Minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, noemde de forse overwinning van de extreemrechtse Gouden-Dageraadpartij bij de Griekse verkiezingen van afgelopen zondag een “zeer problematische” zaak.

Dat vertelde de minister in een exclusief gesprek met Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, op de vooravond van 8 mei, de dag van de bevrijding.

De minister noemde de evolutie in Griekenland “zeer spijtig aangezien het hier niet alleen gaat om een extreemrechtse partij, maar werkelijk om een nazistische partij”.

Didier Reynders sprak als eregast op de herdenking in Antwerpen voor de Joodse gedeporteerden tijdens WOII, jaarlijks georganiseerd door het Forum der Joodse Organisaties.

Reynders vervolgde: “Het is normaal dat in tijden van crisis populistische partijen scoren, maar in Griekenland doet zich dat nu voor bij een partij met zo’n duidelijk referentie naar de nazi’s, dat is voor ons zeer problematisch.”

Advertentie

Banalisatie van de Holocaust

Wat betreft recente antisemitische incidenten in ons land, die vaak worden aangewakkerd door de situatie in het Midden-Oosten, verklaarde de minister dat de Joodse gemeenschap bij ons niet het slachtoffer mag worden van stappen die een andere regering, in dit geval, de Israëlische regering, zet.

Hij hekelde tevens het feit dat vandaag al te lichtzinnig analogieën worden gemaakt met de Holocaust. Hij verwees hiermee duidelijk naar de recente polemiek rond burgemeester van Molenbeek, Philippe Moureaux (PS), die een recente reportage van de RTBF vergeleek met “het werk van Joseph Goebbels”, de propagandist van de nazi’s. Reynders noemde dit soort uitspraken “een banalisatie van de Holocaust”.

Tot slot legde de minister de nadruk op het belang van Holocausteducatie. “Met de getuigen die stilaan verdwijnen zal het steeds moeilijker worden om dit verhaal te brengen, daarom moeten wij fors investeren in onderwijs”. De minister zou ook pleiten bij de Vlaamse regering om Holocausteducatie op te nemen in de eindtermen. Vandaag zit dat vervat in de eindtermen onder de bredere noemen ‘herinneringseducatie’.

Op de herdenkingsplechtigheid in Antwerpen waren ook nog aanwezig: minister van Justitie Annemie Turtelboom ,de Israëlische ambassadeur Yaacov Revach, minister van Werk Monica De Coninck, gouverneur van Antwerpen, Cathy Berx, opperrabbijn Lieberman, voorzitter van de sp.a Bruno Tobback, en de Antwerpse schepenen Voorhamme, Van Campenhout en Heylen. De avond stond tevens in het teken van het recent overlijden van Natan Ramet.

Naast Didier Reynders namen ook FJO-lid Ari Epstein het woord en Herman Van Goethem, curator van het Holocaustmusuem in Mechelen.

Een volledig verslag van deze avond kan u lezen in onze volgende editie.