Partij met nazi-sympathieën haalt forse score in Griekse verkiezingen

De uiterst rechtse Gouden-Dageraadpartij, Chrysi Avgi, behaalde zondag 7 procent van de stemmen tijdens de parlementsverkiezingen in Griekenland.  De uitslag doet onwillekeurig denken aan Zwarte Zondag in België, toen het Vlaams Blok op 24 november 1991 doorbrak en voor het eerst meer dan 6 procent van de kiezers wist te overtuigen. De partij gebruikt symbolen die sterk doen denken aan nazi-symbolen

De leider van de Joodse gemeenschap in Athene, Benjamin Albalas, sprak zijn afkeer uit over de neonazipartij: “Dit is niet alleen een belediging voor de Joodse mensen maar voor het ganse land. Het is een schande dat dit soort mensen het tot parlementslid kan schoppen”.

De Griekse kiezer heeft de traditionele partijen zoals de socialistische Pasok en de conservatieve partij Nieuwe Democratie, een pandoering verkocht. Ze worden afgestraft voor hun steun aan de ingrijpende maatregelen die de regering moest nemen naar aanleiding van de schuldencrisis waarin het land is verzeild geraakt.

Om effectief in het parlement te kunnen zetelen is in Griekenland een kiesdrempel ingesteld van 3 procent. In de vorige verkiezing haalde Gouden Dageraad slechts O,29 procent. De forse winst die het nu boekt wijst op een toenemende golf van migrantenhaat in het financieel geteisterde Griekenland.

Advertentie

De leider van Gouden Dageraad, Nikolaos Michaloliakos, zei dat zijn partij een mokerslag heeft uitgedeeld aan de corrupte leiders van het land. De leider van de extreemrechtse, anti-immigratiepartij haalde ongemeen scherp uit tegen de “verraders” die verantwoordelijk zijn voor de financiële crisis in Griekenland en zei dat zijn partij voor een “revolutie” zorgde. “Ze hebben ons belasterd, met modder begooid en ons uit de nieuws-media geweerd – de TV-kanalen van de corrupte elite – maar we hebben hen verslagen”, zei de 55-jarige leider toen de eerste resultaten binnenkwamen. “De dag is aangebroken van een nationale revolutie door de Grieken tegen hen die ons hebben verkocht en het zweet van het Griekse volk uitbuiten.”

Gouden Dageraad voerde een harde campagne tegen illegale immigratie. Volgelingen worden beschuldigd van straatgeweld tegen hoofdzakelijk Aziatische immigranten.

De partijaanhangers die steeds meer worden opgemerkt in achtergestelde buurten van de hoofdstad, waar veel migranten een onderkomen vinden, intimideren steeds meer de bewoners met hun zwarte T-shirts en hun partijsymbool dat sterk doet denken aan de swastika. Michaloliakos verwerpt echter elke gelijkenis met neonazi’s en benadrukt dat de partij louter nationalistisch is.

Verwijzend naar migranten gebruikte Gouden Dageraad in TV-reclame de slogan: “Laten we het land van de stank bevrijden”. Javad Aslan, een woordvoerder van de Pakistaanse gemeenschap in Griekenland riep de andere partijen op om Gouden Dageraad te isoleren.

“Dit is gevaarlijk voor iedereen die in Griekenland leeft”, aldus Aslan. “Dit resultaat valt voor mij niet te geloven. Dit is ernstig, dit is gevaarlijk. Ik kan geen vertrouwen stellen in een partij die met messen en knuppels tegen ons uitrukt, die mensen verwondt en ze in het hospitaal slaat.”

Gouden Dageraad vindt dat Griekenland zijn internationale overeenkomsten niet moet naleven en zijn schuld moet afschrijven. “Geen enkele goedbedoelende Griekse burger moet ons vrezen”, aldus Michaloliakos. “Maar als ze verraders blijken te zijn – dan weet ik het niet zo.” Geflankeerd door twee kleerkasten hield hij een persconferentie. “Zij die dit land hebben verraden worden best bang. Wij komer er aan.” Hij lichtte deze uitspraak niet verder toe.

Sabby Mionis, een Israëli die afkomstig is uit Griekenland waarschuwde in het verleden al voor de extreemrechtse partij. In Ha’aretz laat hij nu optekenen: “Gouden Dageraad won aan populariteit op een gelijkaardige manier als Hamas in Gaza en het Moslim Broederschap in Egypte: door een leegte op te vullen die de regering open liet. Zij stelden hun ‘veiligheidsdiensten’ voor aan de Grieken die in immigrantenbuurten wonen waar veel criminaliteit heerst. Met hun bendes begeleiden ze ouderen die geld uit de muur willen halen. Hierbij vallen ze immigranten aan.”

Advertentie

Lichtpuntje bij deze onverkwikkelijke verkiezingsuitslag is dat vele Grieken geschokt zijn door het goede resultaat van de neo-nazi’s en zich nadrukkelijk afkeren van deze partij.