Griekse eerste minister tijdens synagogebezoek: “neonazi’s geen kans geven”

Samaras

De Griekse Eerste minister Antonis Samaras beloofde streng op te treden tegen neonazi-groepen. Samaras sprak zondag tijdens een plechtigheid die de zeventigste verjaardag van de eerste deportaties van de Joden uit Thessaloniki naar de kampen van Auschwitz-Birkenau herdacht.

De Griekse regering zal wetgeving uitvaardigen die “resoluut ingaat tegen geweld en racisme”, zo zei Samaras in de Monastiriotes-synagoge in Thessalonica. Het was het eerste bezoek ooit die een Eerste minister in functie aan een synagoge bracht.

Neonazi-partijen zijn aan een opmars bezig in Europa, stelde de premier vast en de regeringen moeten “bijzonder waakzaam zijn dat ze geen voet aan de grond kregen zoals in de jaren dertig”.

“De boodschap ‘nooit meer’ moet voortdurend herdacht worden. De strijd tegen neonazi’s is belangrijker dan ooit”, zei Samaras.

Advertentie

De voorbije maanden zag Griekenland met lede ogen hoe de neonazi-partij ‘Gouden Dageraad’ groeide en tijdens de verkiezingen van vorig jaar meteen achttien parlementszetels in de wacht sleepte. Griekenland en internationale Joodse groepen veroordelen ‘Gouden Dageraad’ voor zijn racisme en antisemitisme.

Ook Moshe Kantor, voorzitter van het Europees Joods Congres nam het woord tijdens de plechtigheid. Hij riep de Griekse regering op “de ultrarechtse en neonazi-partijen met haar en wortel uit te roeien in het Griekse politieke landschap”.

De plechtigheid herdacht de deportatie van 49.000 van de 55.000 Joden uit Thessalonika naar de uitroeiingskampen. Zaterdag reeds vond er een stille optocht plaats vanuit het Vrijheidsplein in de stad naar het oude treinstation.

De Joodse gemeenschap in Thessalonika was gedurende 450 jaar een bruisend centrum van het Sefardisch Jodendom nadat de Joden uit Spanje werden verdreven.

Na de deportaties werd Joods eigendom in beslag genomen, synagogen verwoest, onschatbaar waardevolle bibliotheken naar Duitsland versluisd en werden Joodse grafstenen als bouwmateriaal gebruikt.

Nog op zondag hield het Joods Wereldcongres een bijeenkomst in Thessalonika met als doel kwetsbare Joodse gemeenschappen te ondersteunen.