Regeringspartijen stemmen tegen beveiliging Joodse sites

De regerinspartijen hebben in de plenaire vergadering van donderdagavond 15 juli het voorstel van resolutie van N-VA kamerlid Michael Freilich weggestemd. Dit voorstel riep op om bij de geplande terugtrekking van de militairen uit het straatbeeld er voor te zorgen dat er een gepaste beveiliging voorzien wordt voor de terreurgevoelige sites.

Op de eerste september van dit jaar zal er een einde komen aan de op straat patrouillerende militairen, die er dankzij de N-VA na de terreuraanslagen in 2015 waren gekomen. Nochtans is het verhoogd terreurniveau voor o.a. de joodse instellingen nog steeds niet gedaald.

Daarom had Michael Freilich een voorstel van resolutie opgesteld, die de federale regering opriep om rekening te houden met de geplande terugtrekking van de troepen en om een gelijkwaardig niveau van beveiliging te garanderen, mét de nodige financiële middelen. Hoewel de paars-groene regeringspartijen het voorstel van resolutie reeds in de commissie hadden weggestemd, was er toch nog een waterkans dat het gezond verstand uiteindelijk in de plenaire zou zegevieren. Helaas stemden zij ook hier tegen.

Michael Freilich reageerde bijzonder teleurgesteld op het wegstemmen van zijn voorstel. “Niet ik, maar het crisiscentrum en het OCAD bepalen het terreurniveau en zij hebben verklaard dat dit voor sommige sites nog altijd niveau 3 is. Dit betekent dat de dreiging op een aanslag “mogelijk en waarschijnlijk is”.

Schuldig verzuim

Advertentie

Freilich: “We gaan in dit land moeilijk om met crisissituaties, wat COVID-19 jammer genoeg meer dan eens bewezen heeft, maar hier organiseert de regering haar eigen crisis door bewust niets te ondernemen. Dit is in mijn ogen schuldig verzuim.”

Een zestal weken voor de geplande terugtrekking van de militairen blijkt dat er vanuit de federale regering nog geen concrete  stappen zijn gezet om de veiligheid van de joodse instellingen te garanderen. Zowel de korpschef van Antwerpen als die van Brussel maken zich dan ook bijzonder grote zorgen omdat er hierover nog steeds niets geregeld is. Bovendien gaat het ook niet om imaginaire dreigingen, zoals de vele aanslagen tegen joodse instellingen over heel de wereld jammer genoeg aantonen.

“Ik heb getracht om aan de leden van de Joodse gemeenschap uit te leggen dat het wegstemmen van dit voorstel zeker GEEN stem is tegen hen, dat het geen motie van wantrouwen is tégen de gemeenschap. Wat is het dan wel? Pure, platte partijpolitiek, waarbij voorstellen om burgers te beschermen weggestemd worden omdat ze van N-VA komen,” aldus Michael Freilich.