Ludo Van Campenhout kiepert ijsvoorraad Ben & Jerry’s in vuilbak na Israëlboycot

Meme’s over Ben & Jerry’s doen online vlot de ronde

De Antwerpse Ereschepen Ludo Van Campenhout is niet te spreken over de boycotactie van de roomijsfabrikant Ben & Jerry’s ten aanzien van Israël. Het bedrijf kondigde aan geen ijs meer te verkopen in de betwiste Westelijke Jordaanoever omdat dit “niet in lijn ligt met de waarden van de onderneming.”

Van Campenhout in 2020 aan het werk in een Israëlische kibboetz

“Ik ga hier geen betoog houden, maar Judea en Samaria zijn al duizenden jaren Joodse gebieden. Toen ik over deze boycot hoorde trok ik het diepvriesvak van onze koelkast open en deponeerde mijn vooraad ijs stante pede in de vuilzak, dat komt hier niet meer de deur in”, aldus Van Campenhout die gelijktijdig twee foto’s op zijn Facebookpagina postte: Eentje met het ijs in zijn frigo en een tweede van het ijs in zijn vuilzak . “Ik ben zwaar ontgoocheld.”

In Shangai (2016) sprak toenmalig N-VA schepen Van Campenhout zelf over verantwoord ondernemen en verwees toen naar voorbeelden van modelondernemingen. Ondermeer de Antwerpse diamant dat van ‘mijnontginning  tot steen’ alles opvolgt en ook Ben & Jerry’s stond toen bekend als een pionier op het gebied van fair ondernemerschap omdat ze alle onderdelen van hun productieketen bewaakten”.

En wat is het volgende?

Advertentie

Ik consumeer met grote regelmaat ijs van Ben & Jerry’s  ook al is dit best duur zoniet het duurste. Maar dat een bedrijf zich wil inmengen in politieke kwesties, zelfs geopolitieke, daarvoor hebben ze geen autoriteit. Wat is het volgende? Stel je voor dat Ben & Jerry’s zich gaan moeien met de communautaire problemen in België? Gaan ze alleen nog ijs verkopen aan de Vlamingen of alleen nog aan de Walen? Bon ze doen maar, maar marketingsgewijs denk ik dat het niet al te slim is en dat ze tegenwind mogen verwachten. Ik wil ijsjes eten punt. En ik zal iedereen oproepen om ander ijs te kopen. In de VS zullen ze trouwens last krijgen met de wetgeving die BDS-bedrijven sanctioneren, (red. bedrijven die Israël boycotten). Trouwens ik moet het eens uitzoeken want ook in Oostenrijk en een aantal EU-landen staat soortgelijke wetgeving op stapel”, besluit Van Campenhout.

“Moreel verkeerd”

De Israëlische premier Naftali Bennett noemde de beslissing van Ben & Jerry’s “moreel verkeerd”. Volgens Bennett zijn er meerdere ijsmerken, maar is er “slechts één Joodse staat”.

Dat is ook de teneur op de sociale media die lijken te ontploffen van de afkeurende berichten en cartoons over de onbegrijpelijke actie. De keten is trouwens niet voor het eerst in het nieuws ook met Black Lives Matters werd door hen opgeroepen om te stoppen met het betoelagen van de politie en eerder kwam het bedrijf in opspraak omdat het vee beter behandeld werd dan de immigranten die het tewerkstelde. Ook Unilever, waar Ben & Jerry’s onder ressorteert zou niet gelukkig zijn met de aangekondigde acties.